Това министърът каза по повод думи на премиера Бойко Борисов, казани пред Канал 3 в четвъртък вечерта, че ДАНС проверява компанията за биологични транспланти "Остеотек" (САЩ) заради Божидар Нанев и Лъчезар Иванов. Поводът за проверките е пътуването на здравния министър и на зам.-председателя на парламента на 22 ноември миналата година до САЩ на разноски на две неправителствени организации.

Нанев обясни днес, че преди време е пътувал до Щатите по покана на Евроатлантически фонд и Федерация на американски граждани от български произход, американското министерство на здравеопазването. Поканата е включвала и да се поемат самолетни билети и хотелско настаняване на делегацията.

Няма конфликт на интереси при провеждането на визитата на министъра на здравеопазването д-р Божидар Нанев в САЩ, съобщиха по-късно от МЗ. Тя се извърши по покана на Евроатлантическия фонд (ЕАФ) и Федерацията Американски граждани от български произход (АГБП). Поканата беше отправена чрез българския посланик в САЩ – Лъчезар Петков, и беше съгласувана с Държавния департамент на САЩ и МВнР. Организацията и планирането на визитата бяха съгласувани с американското законодателство за предотвратяване на конфликт на интереси и корупционни практики (Foreign Corrupt Practices Act), както и с посолството във Вашингтон и протокола на българското МВнР.

Д-р Божидар Нанев беше командирован от МС със заповед № KM-241/l.l1.2009 г. Транспортните разноски по посещението бяха поети от ЕАФ и АГБП. Нито една фирма от български или чужд произход, включително и „Остеоцентър” не е участвала в поемането на разноските по тази визита.

Обвинението в конфликт на интереси е неоснователно и поради причината, че МЗ и в частност министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев не са страна по договор с Тъканна банка Остеоцентър - България.
Тъканната банка сключва договор за обмен на тъкани с Националния център за създаване и координация на трансплантациите „Бултрансплант” през 2002 г. преди да съществува Изпълнителната агенция по трансплантациите (ИАТ). С появата на ИАТ през 2004 г. и Законът за трансплантации договорът автоматично спира да действа, защото е юридически нищожен. Причината е, че агенцията има друг предмет на дейност – само контролни функции, и не би могла да сключи подобен договор.

Вижте видео от изявлението на министър Нанев