Такъв доклад към момента няма, заяви по Дарик радио министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя обясни, че очаква до края на септември тази оценка все пак да бъде внесена, след което ще се премине и към следващата стъпка - оценка на качеството на доклада.

Инвеститорите възлагат изготвянето на тази оценка на консултанти, поясни Караджова. По думите й, по-важното е, че Министерството на околната среда и водите разглежда качеството на доклада. Ако не съдържа достатъчно качествена информация, докладът ще бъде върнат за доработване.
"Ако качеството е добро, ще започнат обществени обсъждания. След това има време за произнасяне на компетентния орган - на Висшия експертен съвет. В него има широко представителство на институции, на неправителствени организации, на граждани“, обясни министър Караджова.
По мнението на екоминистъра в най-добрия случай това решение ще бъде взето към февруари догодина.

Относно АЕЦ "Белене“ министър Караджова уточни, че обектът е получил положителна оценка за влиянието си върху околната среда и е дадено разрешение за строеж. Изготвянето на нова оценка ще бъде наложително единствено, ако се промени технологията, заяви тя.

Ако България реши да се оттегли от проекта за петролопровода "Бургас – Александруполис", на страната ще бъдат наложени икономически санкции. Това каза по БНР Пламен Русев, директор на българския клон на Международната компания "Транс Болкан пайплайн", която би трябвало да строи петролопровода.

Икономическите санкции ще се решават от страните участници, първо на ниво акционери, защото все пак акционерите са влагали някакви пари и ще искат при безпричинно прекратяване на проекта по политически и субективни причини да бъдат възстановени. След това идва Международния арбитражен съд в Париж, който ще се реши, може би на по-високо, на държавно ниво.