Това коментира днес пред медии заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски по повод новото очаквано поскъпване на природния газ и парното от 1 юли и цени на електроенергията, предаде БТА. Според Терзийски, държавата трябва да има такава ценова политика, че да предразполага потребителите да ползват топлоенергия вместо да се отопляват на ток. Безумие е хората да отопляват дори басейните си на ток, след като може да се инвестира в слънчеви колектори, коментира Терзийски.

Никоя държава не си позволява да бъде напълно зависима от източници, които влияят върху цените на останали икономически субекти с над 70 на сто, каза Терзийски. Според него чрез тарифната структура на цените на крайните енергоносители държавата формулира своите икономически цели и по този начин ги внушава и на крайния потребител. Не може цената на електроенергията да позволява тя да се прахосва и да сме с най-лошия показател в Европа по отношение на енергийна ефективност, коментира още той.

Заместник-председателят на асоциацията посочи, че в сектор топлоенергетика има 255 млн. лв. загуби за последните три години общо за всички дружества, докато секторите електроенергетика и газоразпределение формират значителни печалби. Най-ефективни могат да бъдат топлофикации, които имат вградени съвременни технологии електро- и топлопроизводство и които са внедрили разнообразие на горивната база, а не разчитат само на газ, обясни Терзийски. Нито едно дружество от топлофикационния сектор обаче не може да намери пари, особено в момент на криза, за модернизиране на предприятията си, добави той.

Терзийски заяви, че модернизирането и стабилизирането на топлофикациите може да бъде направено само чрез държавна политика. Едновременното производство на електро- и топлоенергия ще спести около 15-20 процента от разхода на гориво, заяви експертът. Терзийски обясни, че няма отлив от топлофикационни дружества като това в Бургас, които са направили инвестиции и задържат цените, но от Топлофикация Велико Търново са се отказали над 50 процента за последните три-четири години.