По данни на министерството на здравеопазването над 109 от ранените в безредиците са приети в болница. Състоянието на 34 от тях е тежко.
Говорителка на министерството уточни, че повечето са пострадали от огнестрелни рани, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
Над града кръжат военни хеликоптери и самолети, а по улиците се движат бронетранспортьори.

Временното правителство реши тази сутрин да прехвърли допълнителни военни сили за справяне с безредиците. Президентката на преходната власт Роза Отунбаева заяви, че безредиците били предизвикани от "местни битови конфликти".

Между 1000 и 3000 младежи от киргизката и узбекската общност се сбиха снощи в центъра на Ош, а после извършиха истински погром, подпалвайки сгради и коли и изпочупвайки витрини. Сблъсъци имаше и в окръзи около Ош. Заради усложнената обстановка временното правителство въведе комендантски час от 20 часа вечерта до 6 часа сутринта и обяви извънредно положение в цял Южен Киргизстан до 20 юни.

Напрежението в Киргизстан ескалира от 7 април, когато президентът Курманбек Бакиев бе свален от власт и седмица по-късно напусна страната. Оттогава негови привърженици в Ош протестират срещу новото правителство.

Обстановката в град Ош днес постепенно се нормализира, положението е изцяло под контрола на милицията, заяви комендантът на града генерал Бактимбек Алимбеков.
Сега усилията са насочени към потушаване на огнищата на напрежение, каквито все още има в района на текстилен комбинат в покрайнините на града. Евакуирано е населението от някои райони, където живеят и узбеки, и киргизи. Извозвахме хората, независимо от тяхната народност, защото имаше заплаха за сигурността им, каза генералът.

Президентите Дмитрий Медведев и Ху Цзинтао заявиха на срещата на страните от Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в съседен Узбекистан, че трябва бързо да се сложи край на безредиците, предаде Ройтерс. ШОС ще изпрати в Киргизстан наблюдатели, които да присъстват на референдума за новата конституция и да следят положението, съобщи Медведев на срещата на регионалната организация, в която влизат Русия, Китай, Казахстан, Киргизстан, Узбекистан и Таджикистан. Допитването за новия основен закон е насрочено на 27 юни.