Кървави размирици в Киргизстан

23 души са убити и над 330 ранени при безредиците в южния киргизстански град Ош.

Обратно в новината

Коментари - Кървави размирици в Киргизстан | Днес.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

дано да не започне поредния етнически конфликт

Колегата "Информиран" много добре го е казал. Аз искам да допълня няколко неща. Първо, и по времето на СССР в тези държави никога не е имало нешо различно освен феодализъм. Само дето техните халифи и принцове ги направиха партийни функционери. След разпада на СССР просто нещата си дойдоха на мястото. И ония започнаха да я карат без да има някой да им пречи. Демокрацията в западно-европейския смисъл там не само че е неизвестна, но е и неприоложима. Освен всичко друго в Средна Азия човешкият живот нв струва и пукнат лев - там ще те утрепят само за това че си погледнал някого накриво. Не дай си Боже това да е бея или пък жена му. В Средна Азия изпуснаха духа от бутилката. И сега за дълги години там ситуацията ще остане неконтролируема. Нещо като в Ирак. Защото саддам добър или лош беше сложил нещата под контрол. А сега там е анархия. И в киркизстан ги чакат дълги години анархия. Те, руснаците си мислеха че като свалят оня, Бакиев са си оплели кошницата. Ама нещо са сбъркали. И сега ще трябва да се справят с още едно огнище на ислямизъм на границата си. Е, както се казва, на печелившите честито!

Руснаци свалиха Бакиев? както винаги си на висота - в смисъл по измислици. Ама ние свикнахме вече.

Конфликтът в Киргизстан няма нищо общо с т.нар. демокрация, каквото и да означава тази дума в Централна Азия. Конфликтът е етнически, кланов и регионален- между киргизи и узбеки ио е много сложен, с дълга предистория, изобщо не може да се сведе до елементарни черно-бели обяснения от типа черно/бяло, добри/лоши, демократи/недемократи, леви/десни и т.н. Именно затова и Русия и САЩ при все че имат сериозни геополитически интереси в страната и региона, засега стоят настрана от него и изчакват. Конфликтът обаче има потенциал да се превърне в продължителна, кървава и безисходна етническа война от която ще спечелят само ислямистите в региона - още един малък Афганистан.

Мои колеги от Ош ми писаха, че ситуацията е станала неуправляема. Провежда се етническо прочистване на хора от узбекски произход. Просто въоръжени групи влизали в къщите и разстрелвали. Имало и военни с хиликоптери, които се опитват да ограничат конфликта. Много убити.

Чшш алооо Хамериканцити. Няма ли да демократизирате Киргистан. Кат гледам народа живее кофти, правят му мизерии. Или там няма петрол и наркотици и затва няма демокрация? Както няма и в Северна Корея въпреки, че ако имаха петрол досега хиляда пъти да сте ги демократизирали.

То и тук може да стане така....заради "местни битови конфликти" между българската и ромската общност.

Явно си не "Анго" ,а чист манго щом ти се привиждат такива глупости. Само ,че при такива (не дай Боже)неща се лее кръв.Искаш ли такова нещо ,бе глупак ?

Да си чувал за развилняли се ромски тълпи, крещящи "Смърт на българите"? А за скинари, които бият и дори убиват роми? Не искам да има размирици в България, но те са напълно възможни. А глупак ще казваш на баща ти.