Това съобщи на пресконференция самият отец Иван, цитиран от БТА. Преди Великден комисия от 16 души е изискала всички документи и разрешения за изграждането на сградите и на обектите, които се строят в момента.
Преди няколко дни отец Иван е получил констативни актове от ДНСК, че постройките са незаконни. По думите на свещеника част от документите били у него и при проектанта, други в общината.

Към приюта са отправени критики за занижена хигиена, незаконни постройки и липса на противопожарна система за сигурност. По думите на отец Иван предстоят да бъдат направени някои довършителни дейности по изпълнение на предписанията, но това зависи най-вече от дарителите, тъй като държавата не финансира приюта.

В него живеят 130 души, като около 80 от тях са деца.
Повечето от настанените нямат дом и работят в стопанството на приюта. Всички деца, които живеят в дома, са ваксинирани и се преглеждат профилактично. Децата посещават детска градина и училище. На 15 май обаче от детската градина са им поискали 2800 лева такси за няколко години, каза отец Иван.

Отец Иван благодари за голямата обществена подкрепа, която е получил през годините и през последните дни. Възрастни хора даваха последните си левчета, за да подпомогнат дома, каза отец Иван и заяви, че този, който не може да помогне, не трябва и да пречи.
"Раят е тук на земята, Бог ни е дал възможност ние да си го изградим", заяви той.

Приютът на отец Иван е включен в дарителската кампания на Dir.bg и Райфайзенбанк "Избери, за да помогнеш".