В деня на на задържането на Цонев МВР пусна видеозапис, на който се чува как Василев му вика: "Понеже сте абсолютен престъпник, на колене долу на земята". Репликата бе отправена, въпреки че бившият министър вече е с белезници на ръцете.

17 от членовете на ВСС са гласували "за", а един "въздържал се" за наказанието порицание, предаде БТА. До репликата "абсолютен престъпник" се стигнало, защото Цонев провокирал Василев със свои думи. От съвета обаче не уточняват какви са те.
Според магистратите поведението на Василев е в резултат на прекомерния стрес и тежката работа.

Излъчването на скандалния клип предизвика остра реакция и призиви магистратът да бъде строго наказан. Самият той се извини, пое цялата отговорност и обясни, че напрежението в работата е станало причина да изпусне нервите си.

Лично главният прокурор Борис Велчев, макар да порица Василев, се застъпи за него.
"Няма по никакъв начин да приема цялата кариера на един прокурор, цялата му професионална биография да бъде поставена в зависимост от една реплика", заяви той след скандала.
И прекият началник на Василев - Николай Кокинов, каза, че не приема постъпката му, но заяви, че няма до го "доубива".

Други висши магистрати, както и вътрешният министър Цветан Цветанов също защитиха прокурора, като заявиха, че професионалните му качества и успехи са големи и именно напрежението в работата е довело до изпускането на неприемливата реплика.

По-рано днес обаче, бившият премиер Симеон Сакскобургготски изрази остро мнение срещу начина на задържане на Цонев, с когото бяха съпартийци в НДСВ.
"Начинът, по който беше арестуван, е недостоен за България и за една страна от Европейския съюз", заяви той.


Вижте видео от ареста на Николай Цонев