И двамата оправдаха отмяната на посещението си с кризата в еврозоната. Най-напред от канцеларията на Силвио Берлускони обявиха, че той ще участва лично в преговорите за излизане от кризисната ситуация с еврото, предизвикана от икономическите трудности в Гърция. Това съобщи агенция Анса, която цитира източници от правителствения дворец Киджи в Рим, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

По-късно френското посолство в Москва обяви, че Саркози няма да пристигне в руската столица. Това предаде Франс прес, на която се позова БТА.
Предвид финансовата криза, която изживява еврозоната, президентът на Френската република трябва да остане в неделя във Франция, за да разговаря с различни събеседници, заяви говорителят на посолството Томас Бюфен, цитиран от АФП, цитирана от БГНЕС. Франция ще бъде представена от посланика в Москва Жан дьо Глинясти.

В неделя, 9 май, в Брюксел се събират икономическите и финансови министри от страните членки на еврозоната. На срещата ще бъде представен и обсъден специален общ европейски механизъм за поддържане на стабилни финанси.

За честването в Москва се очаква да пристигнат около 30 бивши и настоящи държавни и правителствени ръководители, предаде ИТАР-ТАСС. За тържествата няма да пристигнат американският президент Барак Обама и премиерът на Великобритания Гордън Браун. Отсъствието на Браун се обяснява със състоялите се вчера парламентарни избори във Великобритания
В Москва, освен Берлускони и Саркози, очакват и германския канцлер Ангела Меркел и президента на Китай.
България ще бъде представена от президента Георги Първанов.

Тържествата започнаха в събота с поставяне на звезда в Александровската градина в Кремъл в чест на градовете с воинска слава. На тържествената церемония присъстваха президентите на Русия, Беларус и Украйна - Дмитрий Медведев, Александър Лукашенко и Виктор Янукович и ветерани.

Френски войници от изтребителния авиационен полк Нормандия-Неман – бивша бойна част на френските ВВС, създадена през Втората световна война, за пръв път ще участват в парада на Червения площад заедно с руски войници и военнослужещи от други страни, сред които САЩ, Полша и Великобритания.