От Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" в правосъдното министерство потвърдиха това, без да уточнят с какви мотиви е взето решението Величков да излезе на свобода, съобщава вестник "Сега". Обикновено предсрочното освобождаване е при добро поведение.

Валери Величков бе осъден на 3 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева от Софийския апелативен съд през юни 2008 година за производството на 313 кг готов амфетамин-база и 666 кг бензилметилкетон. Шест месеца по-късно Върховният касационен съд потвърди присъдата. 
Заедно с Величков за аферата "Опицвет" на 5 години затвор бе осъден и бизнесменът Кристиян Младенов. Той все още е в килията, допълва "Сега".

Делото "Опицвет" бе решавано в съдебните зали над 10 години. През 1997 година тогавашната Национална служба за борба с организираната престъпност разкри фабрика за производство на психотропни вещества в село Опицвет край София. При акцията бяха иззети големи количества течен амфетамин, центрофуги за обработката му и субстанции за производство на различни синтетични наркотици. Като обвиняеми по делото бяха привлечени Кристиян Младенов и Валери Величков.