Това заяви председателят на парламентарната комисия по здравеопазване Лъчезар Иванов в началото на дискусия, посветена на борбата с онкологичното заболяване, цитиран от БТА.

В България, както и в останалите новоприети страни в ЕС, случаите на рак на маточната шийка са два пъти повече в сравнение с старите държави-членки на съюза, отчете Здравка Валерианова - национален консултант към Националния раков регистър. Тя каза още, че всяка година в света се регистрират по 500 000 нови случаи, като със смърт завършват 250 000 от тях.

В България ракът на маточната шийка е 7% от злокачествените образования при жените. От 1967 г до 2007 г. смъртността е нараснала над два пъти, а заболеваемостта - около два пъти. По думите на експерта, нямаме време за въвеждане на ефективна скринингова програма. През 2010 година можем да очакваме 1300 нови случая на рак на маточната шийка, прогнозира Валерианова.

Кръглата маса е във връзка с отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка 25-31 януари 2010 г.

Министърът на здравеопазването Божидар Нанев посочи, че у нас е започнал скринингов проект "Спри и се прегледай" за диагностиката на онкологични заболявания, включително и рака на маточната шийка. Националният консултант към Националния раков регистър Здравка Валерианова отбеляза, че до края на годината по проекта ще бъдат обхванати 300 хил. души. В борбата срещу рака на маточната шийка България може да постигне резултатите, които има в останалите европейски страни, каза министър Нанев.

Кръглата маса е във връзка с отбелязването на Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка 25-31 януари 2010 година. Проявата е под патронажа на председателя на парламента Цецка Цачева, която поздрави участниците на кръглата маса. Политиците на България трябва да бъдат отворени към този проблем и заедно с медиците, учените да работят в синхрон и само така злото може да бъде победено, каза Цачева.