Системата за ранно предупреждение, която общината представи преди около месец, е разработена от специалисти от БАН. Вчера тя отчете, че няма замърсяване, докато уредите на държавата измериха мръсен въздух няколко пъти над нормата.

"Прогнозата на сайта на общината се прави на базата на замърсяването от трафика и състоянието на атмосферата през последните три години на същата дата. И когато съберем тези две прогнози, едната и другата се получава това, което ние сме оценили разработвайки системата, че грешката на тази система е от порядъка на 20%", обясни директорът на НИМХ - БАН проф.д-р Хрисомир Брънзов пред БНТ по повод разминаването между прогнозата и реалното замърсяване на въздуха вчера.

Той уточни, че системата за прогнозиране на замърсяването на въздуха на БАН измерва само потенциала на атмосферата да се замърси и не изчислява кой какво гори в града.

Системата бърка, защото не знаем всичко за атмосферата, каза още Брънзов пред bTV. По думите му за 9 януари прогнозата е била, че София ще се изчисти, но това е станало чак следобед.

„Моделът изпревари реалното време. Това са средно денонощни стойности. Вчера прогнозата не беше вярна. Това е прогностична система за времето и замърсяването. Дори прогнозата на времето няма 100% сбъдваемост. Няма субективен фактор – тук няма човешка намеса”, уточни Брънзов.

Експертът обясни, че силното замърсяване се дължи на температурна инверсия. „Температурата ниско долу е по-малка отколкото високо в атмосферата и няма конвекция в града, което води до натрупване на замърсяването”, каза той.

За това допринася и фактът, че софийското поле е котловинно –заградено с планини и наподобява чаша.

„Когато има студен въздух и няма вертикални движения в атмосферата студеният въздух се задържа. Задържайки се долу и липсата на конвекция води до това, че всичко което този град генерира като замърсяване остава и не може да се вдигне във високите слоеве на атмосферата”, посочи още експертът.

Инверсията се е разрушила вчера около 15 часа с идването на вятъра. Моделът за прогнозиране на БАН е изчислил, че инверсията ще се разруши по-рано. „Численият модел на времето не отчита антропогенното замърсяване – той смята само мъглата в атмосферата”, каза Брънзов.

СО: Има период с евентуални грешки

От Столична община коментираха, че е нормално, когато една система започва да работи, да има период с евентуални грешки.

"Очакваме в следващите дни срещи с екипа, който разработи програмата, за да може да се постигне достоверна информация", обясни председателят на Комисията по околна среда в СОС Лорита Радева по "Нова телевизия".

Тя обаче отбеляза, че на сайта sofia.bg в раздела „Околна среда” в екобюлетина получават показанията в реално време в петте станции на Изпълнителната агенция по опазване на околната среда.

Уважаваме усилията на гражданите и ценим тяхната информация, каза още тя по повод  измерения мръсен въздух вчера и от гражданска инициатива, сложили около 200 измервателни уреда в столицата. Данните се събират в реално време на airtube.info и всеки може да види какъв е въздухът в момента.

Как мери Аirtube

„Проектът е немски и цяла Европа е опасана от такива сензори. Горди сме с Аirtube, тъй като е изцяло българска разработка и показва не само текущото състояние, а и статистика на замърсяванията. Мерим със станции, които са създадени от граждани в Германия и в които има надеждна електроника”, обясни  Стефан Димитров от Аirsofia.

Информацията на сайта е истинска. Властите в Германия приемат тази мрежа като спомагателна към техните официални уреди, поясни още Димитров.

Предстои от Столичната община да разгледат и приемат краткосрочни мерки за борбата с мръсния въздух на заседание на Екологичната комисия следващия вторник, сред които са т. нар. зелен билет, за да може хората да се възползват от по-евтин градски транспорт, а при чувствителни повишения градският транспорт да е безплатен.