Според картата на Европейската агенция по околна среда от последните часове най-мръсен въздух от засечен в София, Плевен и Русе.

Също със силно замърсяване на въздуха са градовете Пловдив, Благоевград, Кърджали, Варна, Бургас, Велико Търново, Сливен.

В районите с разположени станции навсякъде системата на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) също отчита замърсяване многократно над нормите, достигащо 5 пъти над нормата.

Най-високите нива на замърсяване са измерени за 7 януари, отново в София и в Пловдив.

Обновената информация в сайта на ИАОС от вчерашния ден показва, че станция "Хиподрума" в София е измерила замърсяване 5 пъти над нормата, а станциите "Павлово" и "Надежда" регистрират превишаване от почти 4 пъти над праговите стойности. Превишение е отбелязано и в "Младост" - 2,69 пъти, а в "Дружба" - 2,11. Извън София превишение над три пъти е имало единствено в ж.к. "Тракия" в Пловдив - 3,39 пъти.

Според ИАОС категоричната причина за превишенията на средноденонощната норма за фините прахови частици е масовото използване на твърдо гориво в битовия, обществения сектор и емисии от автомобилния транспорт, съчетано с неблагоприятни метеорологични условия.

Пореден ден с високо замърсяване на въздуха в София, сочат и данните на AirSofia.info.  Мрежата използва сензори за измерване на замърсяването, които са разположени в цялата столица и предоставят информация в реално време.

"Четири дни в лилаво, но никоя от властите не предупреди детските градини и училищата да не пускат децата навън. Имайте жалост поне към най-беззащитните!", пише на фейсбук страницата на AirSofia.info от снощи

Междувременно в сайта на Столичната община беше публикувана прогнозна информация, според която днес и утре няма да има замърсяване на въздуха.
Оказа се, че тази прогноза се правела на базата на замърсяването от трафика и състоянието на атмосферата през последните три години на същата дата.

А зам.-кметът по въпросите на екологията Йоана Христова обясни по БНР, че общината ползва бюлетинът на ИАОС от предходния ден. Тя бе категорична, че София не е градът с най-замърсен въздух.

"В момента има превишение във всички квартали, в които има станции, но не трябва да се правят заключения на едночасови норми. Бюлетинът, който генерира превишението, се издава от Изпълнителна агенция по околна среда и той е последващ", обясни Христова.

В социалните мрежи се появиха десетки снимки на отровния въздух, на колажи, на които почти не се вижда Националния дворец на културата, а името на столицата София е изписано с формулата за въглероден двуокис. Появиха се и призиви онлайн масово да се подават сигнали към Столична община във връзка със замърсяването.

Добрата новина е, че този следобед се появи вятър и нивата на замърсяване на въздуха в София спадна под допустимите стойности. Тази тенденция ще продължи и през следващите дни.

Кметът: Спешно да се приемат мерките

Тази сутрин кметът Йорданка Фандъкова призна за замърсяване на въздуха в града през последната седмица и поиска по-бързо приемане на мерките за справяне с мръсния въздух.

"През последната седмица на територията на цяла България по официални данни на Изпълнителната агенция по околна среда всекидневно се регистрира двойно превишение на допустимите норми за фини прахови частици", обяви пред журналисти столичният кмет в мъглата при откриване на новата пътна естакада до летището.

По думите й замърсяване се дължи до голяма степен и на климатичните условия, но най-вече на отопляването с твърдо битово гориво.

Кметът на София посочи, че настоява Столичния общински съвет възможно най-бързо да разгледа краткосрочните мерки, предложени за такива именно дни на тежко замърсяване. Те предвиждат пускането на т. нар. зелен билет от 1 лев и безплатен градски транспорт.

Скопие въведе безплатен транспорт заради смога >>

"Следващият вторник, на 16 януари, тези мерки да бъдат разгледани от Комисията по екология в Общинския съвет и се надявам на положително становище, заради декларираната подкрепа на всички членове от комисията", каза Фандъкова.

Тя посочи още, че Столичният инспекторат продължава кампанията за събиране на гуми във всички столични райони, "за да може да се преборим с причината, а не с последствието". Правят се проверки и от страна на полицията включително в кварталите "Христо Ботев", "Миленков" и други квартали с преобладаващо ромско население.

Много важно и основно за преодоляване на проблема със замърсяването на въздуха е да се спрат некачествените горива на пазара, категорична е Йорданка Фандъкова.

Тя каза, че съвместно с МОСВ са разработени стандарти за горивата, така че некачествените със съдържание на пепел, на въглища със сяра и т. н., да не се допускат до пазара.

Кметът даде за пример факта, че най-голямото замърсяване е отчетено именно на 1 януари т. г., когато трафик и движение в София почти нямаше.

Ще продължим да работим по темите, най-вече там, където имаме възможност - подобряване на градския транспорт, облекчаване на трафика, но и контролът от страна на полицията е много важен, подчерта Фандъкова.