Според медията, Алексис Ципрас е твърдо решен да приключи разговорите и да подпише споразумение със Скопие до срещата на върха на НАТО през юни. 

Той ясно си дава сметка, че интеграцията на Македония в евроатлантическите структури е ключов приоритет на Югоизточна Европа както за САЩ, така и за Германия. А Гърция продължава да е зависима от Берлин, въпреки че финансовата криза като че ли е отминала.

Според неофициална информация, Атина ще предложи на Скопие името "Република Македония на Вардар", но то има малък шанс да бъде одобрено от правителството на Зоран Заев.

Специалният представител на ООН за преговорите Матю Нимиц предлага два варианта - Северна Македония или Нова Македония. Последният вариант изглежда най-близо до идеята на Скопие за име.

А той е приемлив и за гърците, които едва ли биха искали да има географско понятие като "Северна" или "Горна" заедно с името Македония. Това само ще увеличи проблемите, няма да ги изглади. Така решението на проблема с името изглежда готов за решаване, след като има обща почва за съгласие и дори поставен срок.