Той заяви това, въпреки че при гледането на мярката й за неотклонение вчера съдът имаше критики към прокуратурата. Ченалова бе пусната на свобода срещу 8000 лева гаранция.

Цацаров прогнозира, че освобождаването й ще бъде протестирано от прокуратурата.

Моята преценка за работата на прокурорите по делото е повече от добра. Прокуратурата ще продължава да вържи работата си точно по този начин. Ние нямаме намерение да спрем до тук, независимо от това дали на някой му харесва, или не му харесва, или вижда в това някаква репресия или демонстрация", закани се той.

Двете обвинение срещу отстранената съдийка са свързани с търговско дело, заведено през 2013 г. от "ОЕТ – Обединени енергийни търговци" ООД срещу държавната НЕК. Според първото Ченалова е извършила престъпление по служба, коригирайки протокол от заседание по казуса на 22 април 2014 г. с цел да даде възможност на ищците да представят в последния момент доказателства в своя полза – три фактури, издадени от НЕК с получател ОЕТ.

Разследващите твърдят, че така тя е нарушила редица разпоредби от Гражданския процесуален кодекс, тъй като в случая е имало звукозапис от заседанието, а тогава се допускат поправки в протокола само въз основа на него.

Съдия Веселина Ставрева обаче обърна внимание на прокуратурата, че "не е отразила кои са вредните последици и чии интереси са нарушени" от това действие на Ченалова – задължителен компонент от повдигането на обвинение за длъжностно престъпление, цитира я Mediapool.

"Безспорно нарушенията на ГПК са налице. Категорично е установено, че е налице разминаване между звукозаписа и съдържанието на част от фактите, отразени в протокола, но за съда не е ясно дали това представлява престъпление", допълни Ставрева.

За второто обвинение срещу Ченалова -  че е съставила официален документ - протокол от проведено открито съдебно заседание, в който удостоверила неверни изявления, съдът се съгласи, че има достатъчно данни да се направи обосновано предположение, че това се е случило.

Освен това Ставрева коментира представените от прокуратурата свидетелските показания, в които се твърди, че Ченалова е взела подкуп - тя подчерта, че разследващите не са изследвали тези твърдения и за тях няма никакви доказателства.
Свидетелят Димитър Попов твърди, че се е срещал с Ченалова, за да бъде договорено как близо 690 000 лв. да бъдат разпределени така, че да има резултат за едната страна по делото - ОЕТ.

Макар тя да беше освободена от ареста, защитата също не одобри решението на съда, изразявайки недоволство от високата парична гаранция.

Не е нужно ВНС за предложените промени в Конституцията

Главният прокурор коментира и промените в Конституцията, за които вчера премиерът Бойко Борисов настоя, за да бъде ефективна съдебната реформа.

Той посочи, че част от промените в Конституцията могат да бъдат направени и от обикновено народно събрание и те са посочени от Конституционния съд.

"Промяна, която може да бъде извършена само от Велико народно събрание, но е направена от обикновено народно събрание, би срещнала отново Конституционния съд", смята той.

Те трябва да вървят ръка за ръка с промените в процесуалните закони, каза Цацаров. По думите му промяната не може да се случи без да бъдат променени основните правила, по които работят съдът и прокуратурата.

Цацаров коментира, че не е съгласен прокурорите да се избират пряко, защото не е ясно кой би могъл да финансира такава предизборна кампания.

Според него спрямо главния прокурор трябва да бъде упражняван контрол първо от Висшия съдебен съвет и после от парламента, каквато е идеята.