Това съобщи днес министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на изложението "Младежта в действие" в Морската градина в Бургас, цитиран от БТА.

По данни от юни 2011 г. специализираните институции за деца у нас са 127, в които са настанени 2038 деца. Дълги години се е считало, че държавата успява да се грижи по-добре за тези деца, отколкото техните родители, което е груба грешка, посочи министърът. Той припомни, че още през 2010 г. правителството прие План за деинституционализация на децата от домовете. По този план чрез мерките по оперативните програми работят общо три министерства - на регионалното развитие и благоустройството, на земеделието и храните, както и министерството на труда, обясни социалният министър. По неговите думи целта е децата да бъдат настанени в приемни семейства, в защитени жилища или в центрове от семеен тип, така че те да живеят в среда близка до семейната.

Младенов отбеляза, че преди две години децата с увреждания в институции са били 950, като техният брой намалява постоянно. Следващата година се предвижда да бъдат изведени от институциите останалите около 750 деца. Вече има 81 общини в страната, които изграждат общо 149 центрове за настаняване от семеен тип, 36 защитени жилища, 37 дневни центрове за деца с увреждания и 34 центрове за социална рехабилитация и интеграция, съобщи още социалният министър. Той каза, че по схемата "Да не изоставим нито едно дете" например общините могат да кандидатстват за 25 млн. лв. финансиране на услугите в новоизградените центрове от семеен тип и в защитените жилища.