"Дойдат при мене, плачат, плачат, плачат, сърдят се. Аз казвам "добре", ще му се скарам. След това му се обаждам и казвам… не давай! Но никога не съм казвал публично Дянков е виновен или Дянков не дава пари. Винаги съм казвал, че ние с Дянков не даваме парите, искаме да се харчат точно по място и начин. А на него съм му казвал "това, че ти е нисък рейтингът - нищо, ще стане опасно, ако почне да се качва, защото ще значи, че вече харчиш, и то необмислено, пари", изтъква Борисов.

"Виждате, цели държави се сриват и нищо добро не ни очаква в Европа през следващата година. На Дянков съм му давал подкрепа и гръб и пред партията, и пред министрите, защото всеки е недоволен от него. Стегнахме колана, направихме необходимите реформи и успяхме да емитираме на 4.4% петгодишна облигация на външния пазар. Гарантирахме си финансовата стабилност за следващата година. Нещо повече, взехме 950 млн. евро, точно толкова, колкото беше дългът на Милен Велчев, а имахме възможност да вземем заем 6.5 млрд. евро и така да задължим следващите поколения. Ние казахме - не, искаме да се спазва това, което в Германия се спазва – колкото произвеждаме, толкова да харчим", казва премиерът в интервюто.

Освен тези пари на 29-о число ни идват 700 млн. от Европейската комисия, другото тримесечие – още 700, така през август ще имаме фискален резерв над 7-7.5 млрд. лв. Което е още един път отговор на нашите критици от зимата, когато действително го бяхме свели до ниски размери, но имаме своето обяснение и мотивация за това. Не ги взехме, за да изхарчим или да ги изядем тези пари, а с тях си кофинансирахме големите инфраструктурни проекти. В условията на криза ние строим много повече, отколкото при милиардните излишъци, които отчиташе предишното правителство, посочи още Борисов.

Според него не случайно е, че България е поздравена за финансовата дисциплина, за усилията, за реформите. Не случайно ни дават за пример на Гърция какво трябва да направят, похвали се Борисов.

Той изтъкна, че правителството започва да говори за повишаване на доходите.

Бизнес средата за работещите, дисциплинираните, честните фирми е много добра. Бизнес средата за фирмите, които бяха свикнали на държавни и общински поръчки да крадат пари, никак не е добра, подчерта премиерът.

Банките са пълни с пари, проектите са малко. Виждате, че спестяванията на населението всяка година се увеличават. В България се води човек за беден, който примерно взима минимална пенсия, но има 200 квадрата апартамент на "Витошка", който струва няколко милиона евро. И той е недоволен, че толкова му дава държавата, коментира Борисов.

Не проумявам това, което му се е случило на Станишев - 3.5-4 млрд. лв. излишък, просто умът не може да го побере. Как са погубени тези години, как тогава е трябвало да направят всички магистрали и сега всичко да отива за пенсии и заплати. Тогава да са направили магистралите и сега Дянков да не е финансов, да го направя социален министър, каза премиерът.

Когато нещо добро е направено, ние го отчитаме. Както на СДС винаги съм признавал, че са направили валутния борд. Законът за българските банки, когато са го правили, е направен много добре, затова нашите банки са капитализирани, имат много защити и контрол от централната банка. Ние нямаме никаква заслуга за това и законът, който са направили, ни пази от тези кризи, посочи още Бойко Борисов.