Министърът на правосъдието Диана Ковачева съобщи преди дни, че действащи магистрати от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция следващата седмица ще проверяват защо пет знакови дела в България са приключили с неуспех за прокуратурата или се движат в много бавни срокове. Делата са срещу дупнишките бизнесмени Братя Галеви, срещу бизнесмена Марио Николов за източване на евросредства (т.нар. дело САПАРД), срещу бившия шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев и срещу братята Красимир и Николай Маринови - Маргините.

Междувременно делото САПАРД приключи за часове на втора инстанция - решението на апелативните магистрати се чака до месец. Според адвоката на Марио Николов - Менко Менков, този локален мониторинг е доста спорен и поражда въпроси.
"Представете си български прокурор и съдии да отидат в Германия и в Холандия и да им проверяват делата. По какъв правен способ ще стане това и дали ще им ги дадат", коментира той, цитиран от БНР.

Тошко Добрев, подсъдим по друго дело в списъка, така нареченото дело "Софийски имоти", се възмути от външното наблюдение с думите: "Не знам как е в Северна Корея, но като видях, че Мики Маус и Мечо Пух са до първия ръководител и там ще станат по-демократични от нас".
Според него целта на европроверката е да се покаже на съда как успешно да завършат многото дела от групата "Софийски имоти".
"По спешност за Министерството на правосъдието означава само едно - да има осъдителни присъди. Т.е. предварително се прави опит да бъдат решени делата извън залата."

Срещу наблюдение отвън на дела в съдебна фаза реагира и съдията от Софийския градски съд Мими Петрова, според която това е чудо невиждано.
"Унижавайки себе си, ние унижаваме институцията. Сами си постиламе. Никой няма да ни оправи авторитета в държавата, правото и съда", коментира съдийката.