По информация на агенцията може би става дума за връзки на агентите на тайните служби с проститутки. Представителят на спецслужбите Ед Донован посочи, че неподходящото поведение на агентите е било установено преди пристигането на президента Обама в град Картахена за участие в срещата на върха на Америките. Той уточни, че върнатите агенти са заменени с други сътрудници на ведомството и че кадровите промени няма да се отразят върху плана за гарантиране на сигурността на президента.

В същото време три слаби експлозии избухнаха в Колумбия в навечерието на срещата на върха на лидерите от Западното полукълбо, съобщиха властите. Жертви няма. Два взрива избухнаха вчера в Картахена, където днес и утре ще се състои шестата междуамериканска среща на върха, и един в Богота, близо до посолството на САЩ, съобщи Асошиейтед прес.

Две взривни устройства с малка мощност експлодирали близо до автогара и супермаркет в Картахена, а третото взривно устройство било детонирано близо до американското посолство в столицата, което е силно укрепено. В квартала се намират също националната прокуратура и регионалното правителство на Богота, отбелязва АФП.

Едната бомба в Картахена било заложена на пустеещ терен в квартал Бокагранде, където се намират повечето хотели, близо до историческия център на крайбрежния град.

Самолетът на президента Барак Обама, Еър форс едно, кацна вчера малко преди 16,40 ч. (21,40 ч. по Гринуич) на летище Рафаел Нунес в Картахена. 

Обама присъства на официална вечеря снощи за лидерите на 33-членната Организацията на американските държави в историческата испанска крепост в Картахена. Той ще остане тук две нощи. За първи път от десетилетия американски президент ще пренощува в Колумбия, отбелязва ДПА.