Това заяви на пресконференция днес Тома Белев, председател на сдружението "Зелени Балкани" и доскорошен директор на парк "Витоша", предаде БТА.
Той добави, че разрешените строежи са открити съоръжения, обслужващи спортни, културни и религиозни нужди, както и обекти за търговия и услуги.

Когато се промени предназначението на гората, тя вече не се води гора, а ски писта, лифт или друг вид строителство. Така ще знаем, че това, което се води гора на хартия, в действителност е строеж, коментира председателят на "Зелени Балкани".

Поправките са внесени от председателя на земеделската комисия Десислава Танева и заместника й Емил Димитров.

По думите на Антоний Стефанов, председател на организацията на частните горски преприемачи "Булпрофор", с направените промени в закона се разрешава безконтролното изсичане на гори до 2 хектара и това буди притеснение. Стефанов добави, че в земеделските земи също може да се строи, без промяна на предназначението.
Според председателя на "Булпрофор" за първи път в историята на България от 1934 г. законът позволява частни лица да строят в държавни гори.

От коалиция "За да остане природа в България" предупредиха, че поправките в Закона за горите са предпоставка за безразборно строителство на Витоша. Освен за писти и стълбове на ски влековете и лифтовете, строителство вече се позволява и на горните и долните лифт станции и съпътстващата инфраструктура, като за целта няма да е необходимо изключване на строителните терени от горския фонд, посочиха от коалицията.

“Витоша ски” затвори окончателно за този зимен сезон лифтовете и пистите в планината и оттам настояха за законови промени, които да им разрешат ново строителство и ползване на старите писти без наем.
В началото на февруари с гласовете на ГЕРБ и двама независими парламентът прие на първо четене спорните промени в Закона за горите. Така исканията на "Витоша ски" бяха изпълнени.