Това съобщава пресцентърът на Агенция "Пътна инфраструктура" по повод публикации в медиите, че шофьорите ще бъдат глобявани заради това, предаде БТА.

Предвид предстоящите празници и нарастване броя на пътуващите разпространителските пунктове са заредени допълнително с 40 хиляди месечни и седмични винетки за 2011 г., посочват от АПИ. От началото на седмицата на дистрибуторските пунктове са предоставени общо 1,6 млн. винетки за 2012 г., от които 70 000 са годишни.

Новите винетки се продават в 3450 пункта. От тях 3387 са на дистрибутора, а 63 са на областните пътни управления и гранично контролно-пропускателните пунктове.
Пунктовете на дистрибутора са бензиностанции, пощи, големи вериги магазини за хранителни стоки и други.

За трета поредна година винетните такси не се променят. През 2012 г. годишната винетка за автомобилите ще струва 67 лв., месечната - 25 лв., а седмичната - 10 лв. Винетните такси за превозните средства от първа и втора категория, в които влизат тежкотоварните превозни средства, също запазват старите си цени. Без промяна остават и стикерите за превозните средства с чуждестранна регистрация.

Върховният административен съд ще се произнесе в едномесечен срок по жалбите на три министерства срещу решение на Комисията за защита от дискриминация. Комисията обяви за дискриминационни цените на винетките, валидността на годишната винетка и липсата на дневна винетка за трета категория автомобили.