Възможно е обаче да се определят участъци, където може да се кара с такава скорост. Това съобщи Алекси Стратиев, зам.-директор на "Охранителна полиция", цитиран от БНР.

Преди дни стана ясно, че промени на закона предвиждат да се вдигне максималната скорост за движение по магистралите в България от 130 на 140 км/час. Промените са предложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).
"Кой кара по магистралата със 120 км/час? Новите автомобили са направени така, че дори не могат да включат 5-та или 6-та скорост, а полицаите седят и дебнат", подкрепи идеята премиерът Бойко Борисов. Той убедил вътрешния министър Цветан Цветанов, че 140 км в час е една прилична скорост.

Органите, които се занимават с пътната безопасност, категорично възразиха по това да се променя законът, каза още Стратиев.
Той обясни, че сега действащият закон позволява отделни участъци да бъдат маркирани със знаци, които да регламентират различна скорост от позволената. "Така и на магистрали, където участъците позволяват по-висока скорост, да има знаци, които разрешават да речем 140 км/ч", предложи Стратиев и уточни, че за това не е необходимо да се променя Законът за движение по пътищата.

В София на булеварди като "Брюксел", "Цариградско шосе" и "България" скоростта е по-висока от разрешените за града 50 км в час.