Средният резултат на седмокласниците е малко над добър 4, съобщи БНТ. Проверителите не отричат обаче, че в разказа "Вида" на Иван Джуренов е имало много остарели и трудни думи. По този повод имаше голяма обществена реакция дали е трябвало да се дава толкова сложен преразказ на седмокласниците.

Силно впечатление прави интерпретацията на учениците например на думата "ромеи", казва Анета Кичукова - учител по български език и проверител на работи. Някои много точно замествали думата със синонима "византийците”.
"Докато други са използвали други заместители - тракийци, персийци, индианци,  нещо, което показва, че освен че не са добре подготвени по български език, те нямат нужната подготовка и по история, и по география, коментира преподавателката.

До интересни интерпретации стигнали някои ученици и на сравнението "Ромеите пристигат с вой по-силен от воя на глутница вълци" като, например, „ромеите пристигат с глутница вълци" или „глутница вълци тропат на портата”.

Децата са бъркали масово и имената на героите, но това не било голяма грешка. За съжаление обаче, немалък брой седмокласници са си измисляли изцяло собствени преразкази. Около 1000 от тях пък изобщо не са писали преразказ. Има и един куриоз - дете, което на теста има пълния брой точки 65, не е писало преразказ.

Очаква се днес получените точки на теста да бъдат превърнати в оценки, а утре вечер резултатите от външното оценяване да се разлепят във всички столични училища. От министерството на образованието казаха, че полагат усилия утре да бъдат готови и общите оценки от теста и преразказа, но не се знае дали ще е възможно. В краен случай те ще бъдат обявени на 14 юни, от 15 -ти пък започва подаването на оценките за участие в класирането за гимназиите.

По предварителни данни една е пълната шестица от изпита в столицата, каза председателят на комисията по проверка на работите Станислав Георгиев. Няколкостотин пък са отличните работи.
Над 8900 седмокласници се явиха на изпита в София, който тази година той се сля с външното оценяване.