Йончева и Борисов не се явиха в съдебната зала днес, а бяха представлявани от своите адвокати - Георги Атанасов и Марин Марковски.

Искът на Елена Йончева е за солидарно плащане на сумата от 20 000 лева, представляваща обезщетение за претърпени неимуществени вреди, за които тя твърди, че са причинени от твърдения на Борисов, направени на 10 март 2017 г., в град Бургас и на 12 март 2017 г. Според твърденията, тя е получавала държавни пари за своите журналистически репортажи.

След като делото стартира, адвокатът на Йончева поиска в качеството на свидетели да бъдат разпитани журналистите Иван Гарелов, Къдринка Къдринова, Емил Райнов и Виза Недялкова, които да обяснят каква е обществената реакция на гилдията след твърденията на Борисов и как те са се отразили на състоянието на Йончева.

Адвокатът на премиера - Марин Марковски, заяви пред медиите, че Борисов го е помолил да не дава интервюта и доказателствени анализи пред журналисти. По думите му той е казал, че съдът ще реши спора и не желае той да се води пред медиите.

Марковски и другият адвокат на премиера - Божидар Терзийски, представиха пред съда 73 документа, от които става ясно, че Йончева е получила 690 хил. лева в периода от 2004 до 2009 година. Според тях, БНТ е изплащала на Йончева суми, дошли от реклама на държавни предприятия като "Лукойл", ДЗИ, "Актавис", "Монбат" и други.

Според адвоката на Йончева - Георги Атанасов, тези плащания нямат връзка с изказването на Борисов, тъй като в него той не споменава БНТ, както и за получените от Йончева хонорари. По думите му със сигурност не това е имал предвид Борисов, като е казал, че в началото на мандата си е трябвало да изплати много милиони на Елена Йончева.

Пред съда, адвокатите на Борисов заявиха също, че трябва да се докаже, че е имало такова събитие, на което премиерът е говорил, както и какво точно е казал. Те също така отказаха да приемат като доказателство представен от защитника диск с видео от новинарска емисия, със запис относим по делото.

Делото Йончева срещу Борисов беше отложено за 5 декември 13:30 часа, за да се произнесе съдът по доказателствата и за да бъдат разпитани свидетелите.

Ако спечеля делото срещу премиера Бойко Борисов, ще даря парите за семейства с репродуктивни проблеми, обяви преди старта на делото депутатката от БСП Елена Йончева.

Преди дни прокуратурата отказа да образува срещу нея досъдебно производство по сигнала на вицепремиера Валери Симеонов, че е издала държавна тайна с информация за оградата на българо-турската граница. Тя обясни, че проблемът е в основателни съмнения за корупционни практики.