Кметът на Варна Иван Портних категорично отрича бездействие да е в основата на замърсяването на Варненското езеро, причинено от спуканата през 2019 годинa канализационна тръба за отпадъчни води. В четвъртък стана ясно, че прокуратурата го обвинява за това, че не е предупредил навреме жителите на града и с това е застрашил здравето им.

Делото срещу кмета се води от Националната следствена служба, под наблюдението на Окръжната прокуратура във Варна.

Заради аварията на подводния тръбопровод през август 2019 година всеки ден във Варненското езеро се изливали между 6 и 8 хиляди кубични метра отпадъчни води, припомня БНТ. Отстраняването на проблема обаче започва близо година по-късно - през май 2020-та. През това време нито една институция не предупреждава жителите на Варна за замърсяването. За екологичната катастрофа става ясно, след като в езерото започва бурен цъфтеж на фитопланктона. Впоследствие се оказва, че този процес се дължи на огромно количество битово-фекални води, които са се изливали във Варненското езеро.

"След това уведомяване ни направиха предписание да отстраним аварията, като предвид нейната тежест и специфика беше даден срок, който не можа да се спази. Ние нямаме възможност да извършим отстраняването на тази авария", каза Михаил Маринов, зам.-управител на ВиК - Варна.

Тръбопроводът за отпадъчните води на район "Аспарухово" е изграден от гръцка фирма по договор с Министерството на околната среда и водите. След като съоръжението е въведено в експлоатация през декември 2011-та, екоминистерството го предава за управление на ВиК - Варна, а те, година по-късно, го предоставят на Община Варна. Макар че всички отговорни институции са знаели за аварията, ремонтът е закъснял с месеци.

"За бездействие няма как да се говори, защото в това време беше изискана документация от Министерството на околната среда и водите. Те са били организаторите на търга за избор на гръцката фирма, която е изпълнила тръбата - 2009 година започва изграждането, а самата процедура още по-рано. Българо-датска фирма е надзорната фирма. Информирахме гръцката фирма да си отстрани съответните дефекти. След като тя не предприе действия, по тази причина ние ще си търсим правата по съдебен път", каза Портних.

Тогава жители на Варна излязоха на протест и поискаха оставки. Окръжната прокуратура също започна проверка по случая дали предприетите мерки са адекватни.

Според експерти от ВиК - Варна, тръбопроводът е бил прекъснат от преминаващ кораб. От Изпълнителна агенция "Морска администрация" обаче твърдяха, че няма регистриран подобен инцидент.

По документи, съоръжението е трябвало да бъде вкопано поне 10 метра под морското дъно. Тогава нито една институция не каза дали гръцката фирма е изпълнила проекта точно. Ремонтът обаче струваше на държавата един милион и 300 хиляди лева, като парите бяха осигурени от Министерството на регионалното развитие. За замърсяването екоинспекцията във Варна наложи глоба от близо 45 хиляди месечно на водоснабдителното дружество в града до отстраняването на аварията.

Паричната санкция обаче не възстанови екологичното равновесие във Варненското езеро, защото за това ще са нужни години. Тръбопроводът за отпадъчните води вече е възстановен. Предстои прокопаването на траншея, в която ще бъде положена тръбата под дъното на езерото.