Стотици мотоциклетисти от страната и чужбина се събраха на панорамната площадка между кварталите Галата и Аспарухово във Варна за откриването на Монумент на загиналия моторист "В името на живота и полет към безкрая", предава БНР.

Склуптурата, която е с височина 3 метра, беше поставена преди повече от месец, но официалното откриване бе през уикенда.

Кметът на Варна Иван Портних преряза символично лентата на паметника. Един от радетелите на идеята за създаването на паметника е Красимир Симеонов от Мото клуб "Stormbringers".

"За съжаление идеята се зароди по тъжен повод, след поредната смърт на пътя на наш близък приятел. Не трябва обаче да го приемаме като надгробен камък. Той е символ на свободата. Крилата символизират полета на свободната душа към безкрая", каза Симеонов.

Арх. Стефан Коев от Мото клуб "Братя на вятъра" също е сред основните "двигатели" за осъществяването на идеята. Той е автор на проекта за монумента, заедно със своя колега арх. Боев.

"Тази склуптурна композиция е посветена не само на загиналите мотоциклетисти, но и на живите, защото ние оставаме здраво свързани помежду си. Този паметник не е място за тъга, а за надежда и спомен с усмивка. Той олицетворява мирогледа на свободните души", заяви арх. Коев по време на откриването и благодари на всички, които са спомогнали за създаването на склуптурата.

Преди символичното прерязване на лентата, паметникът беше осветен от отец Добромир от храм "Свети цар Борис" в Аспарухово.