"Сърдечно се молете за лекарското съсловие, и особено за онези лекари, които на първа линия се борят с коронавируса. Много от тях полагат душата си за своите ближни, те имат нужда от нашата искрена молитва", се казва в обръщение на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан към клира и миряните в епархията, което днес бе разпространено до медиите в крайморския град. Владиката призовава духовниците и пастирите да се молят и за ръководството на държавата и всички институции, които пряко се грижат за защитата на населението. Той изисква от тях да бъдат усърдни в изпълняването на предписанията за дезинфекция на храмовете и спазването на личната хигиена.

"Времето, в което се намираме, е разделно, точно сега трябва да проявим нашата истинска вяра в Бога и пастирска любов към ближните", допълва митрополитът. По думите му духовниците е необходимо да отслужват много старателно светите Литургии и да не се страхуват да призовават младите хора от своите енории да помагат на по-старите с доставянето на продукти и медикаменти.

Митрополитът се обръща към по-възрастните членове на епархията и тези, които са чувствителни към остри респираторни заболявания, и ги приканва да си останат вкъщи, като се отдадат на домашна молитва.

Според митрополит Йоан днес всички българи трябва да се пазят от "вируса на параноята", който всъщност е вирус на паниката. В обръщението си той уточнява, че е разпоредил по храмовете в епархията да останат дежурни духовници с един певец. "Сега е време за молитва, пост и покаяние. Призоваваме всички християни да не се причестяват без необходимите еклисиологични предпоставки. Нека проявим отговорност, мъдрост, разсъдителност, благочестие, старание и послушание!...Искрено благопожелаваме търпение, надежда, която не посрамя, и упование в Бога. Да не забравяме, че преди разсъмване е най-тъмно", се казва още в обръщението на Варненския и Великопреславски митрополит.