Схема за нерегламентирано придобиване на данни от електронното банкиране на частни лица в Интернет е установена в хода на проведено разследване от криминалисти от сектор "Измами" - Главна дирекция "Национална полиция" и сектор "Противодействие на икономическата престъпност" - ОДМВР-Сливен. Двамата измамници са арестувани във Варна, съобщават още от МВР.

Работата по случая започва след постъпване на сигнали за измамени чрез т.нар. фишинг имейли и образувано в ОДМВР-Сливен досъдебно производство, под надзора на Окръжната прокуратура. В хода й е установено, че престъплението е извършено с неправомерно използване на чужд платежен инструмент, данните от който са придобити чрез измама под предлог "Актуализация на приложение за мобилно банкиране" на електронните пощи на потребители в цялата страна.

Извършителите - на 24 и 26 години, са установени и задържани във Варна, със съдействието на областната дирекция на МВР. Според първоначалните данни основният "двигател" в схемата бил 24-годишният мъж. При обиските и претърсванията на адреси и превозни средства са иззети компютърни конфигурации, телефони, флаш памет, ценности и други предмети, имащи отношение към извършваната престъпна дейност.

Работата по документирането на случая продължава в рамките на досъдебното производство и под наблюдението на прокуратурата, допълват от полицията.