Регионалната библиотека "Пенчо Славейков" във Варна е първата в страната, която предлага услугата БиблиоМат. Проектът дава възможност на читателите след електронна заявка да вземат своите книги по всяко време на денонощието, както и в почивни и празнични дни.

Директорът на варненската библиотека Радка Калчева демонстрира пред медиите днес новата услуга, като обясни, че след като направят своята заявка, читателите ще получават на имейл обратна информация за номера на клетката, откъдето със съответния код за достъп ще могат да вземат желаните материали. "В случай, че заявените книги не бъдат потърсени до 48 часа, те ще бъдат отписани от картона на читателя и върнати в хранилищата на библиотеката", уточни Калчева.

"Новата ни услуга надгражда внедрената вече през миналата година чатбот технология, чрез която виртуалният асистент - библиотекар Ели подпомага комуникацията с читателите относно информация за книги, услуги или работно време на библиотеката например", допълни директорът на РБ "Пенчо Славейков.

"Като всяка криза и COVID-кризата носи не само проблеми, но и възможности, а креативният екип на варненската библиотека доказа, че в условията на пандемия продължава да търси решения как да бъде по-близо до своите читатели въпреки ограниченията. Затова с радост подкрепих проекта и се надявам този новаторски подход да се реализира и в други библиотеки в страната. Вярвам, че хората ще оценят удобството да имат на практика независим от работното време достъп до ресурсите на библиотеката", коментира евродепутатът Емил Радев.

"Инициатива е първа по рода си в България и показва нова тенденция в развитие на библиотечните процеси - скритата роля на библиотекаря. Тъй като неговата дейност е предварително извършена, читателят получава самочувствието, че сам изпълнява заявката си. Това е тенденция във водещи библиотеки в света, а варненската библиотека от години показва, че е сред новаторите в страната. Пример за това е и реализацията на проекта за новата услуга БиблиоМат", сподели в качеството си на председател на Българската библиотечно-информационна асоциация Емилия Милкова - народен представител от Парламентарната група на ГЕРБ и дългогодишен директор на РБ "Пенчо Славейков".