Община Варна приема заявления за подпомагане на етажната собственост със средства за технически паспорт и енергийно обследване на сградите, съобщи днес кметът Иван Портних. Той изказа благодарности на Общинския съвет в града, който гласува до 20 милиона лева за пълно покриване на тези разходи от общината.

Кметът припомни, че срокът за кандидатстване за такова подпомагане е 30 май. Етажната собственост, която покрива критериите, но по някаква причина не получи финансиране от програмата, няма да връща средствата за изготвянето на техническия паспорт и енергийното обследване, посочи Портних.

Заявленията за подпомагане се подават по райони чрез районния кмет до кмета на Общината, допълни зам.-кметът Христо Иванов. Той уточни, че изготвянето на технически паспорти и енергийно обследване се извършва от лицензирани фирми, които са вписани в регистър. По думите му по програмата за Варна са предвидени до 80 милиона лева или около 200 000 кв. метра площ.

Кметът каза още, че вече са постъпили три заявления за подпомагане от общината, които ще бъдат разгледани от комисия, която ще проверява дали етажната собственост отговаря на всички изисквания.

Портних каза, че програмата за енергийна ефективност касае десетки хиляди варненци и е необходима максимална информация, за да се възползват хората.