Морските ни специални сили демонстрираха уменията си в Деня за високопоставени гости, който се провежда в авиобаза "Чайка" в рамките на националното военноморско учение с международно участие "Бриз - 2023".

Членовете на спецотряда показаха своите способности и на вода, и по въздух, и по суша.

Представено беше овладяване на малък плавателен съд за охрана на базов район, обезвреждане на терористична клетка и унищожаване на брегови команден пункт и извеждане на сили от крайбрежен район по въздух и вода. В демонстрацията участваха вертолети и катер на военноморските сили.

Сред ВИП гостите бяха заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Михаил Попов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов.

Подготовката на морските специални сили е отлична, бе оценката на командира на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов, след демонстрацията на "тюлените". По думите му резултатите от оценката на бойните способности на специалните сили ще станат ясни в близко бъдеще, но това, което са показали, е на отлично ниво. Контраадмиралът допълни, че за съжаление част от нужното оборудване на отряда все още липсва, но по-важното е, че хората са мотивирани и подготвени.

Михайлов допълни, че е изключително доволен от резултатите от учението "Бриз 2023", което приключва след два дни. Той уточни, че всички предварително поставени задачи са изпълнени.

Заплахите в Черно море са реални, но корабите на ВМС продължават своята подготовка и продължават да осигуряват безопасността на корабоплаването в наши води, каза още контраадмиралът.

Той допълни, че войната в Украйна е показала, че мините, въпреки че са едни от най-старите оръжия, все още не са изгубили своето значение. Поради тази причина ВМС през последните години развиват специализирани противоминни способности със съвременни кораби, минни ловци, дистанционно управляеми апарати, уточни Михайлов. И подчерта, че флотът планира да увеличава своите възможности, тъй като минната опасност няма да изчезне и когато свърши войната.

Приоритетна задача е осигуряването на брегови комплекси за Военноморските сили, каза Атанас Запрянов. Той уточни, че продължава да се мисли и за възможността за бойния ни флот да бъдат осигурени подводници.

В новата среда за сигурност трябва все повече да разчитаме на нашите въоръжени сили, каза Запрянов и допълни, че военноморските сили изпълняват задълженията си. Той изрази надежда, че догодина разходите за отбрана ще бъдат 2 процента от БВП. Това ще позволи да продължи модернизацията на въоръжените сили, която всъщност се оказа по-лесният проблем, посочи Запрянов.

По думите му по-трудно е окомплектоването на армията с личен състав, като много от формированията продължават да са с по-малко от необходимия щатен състав. Разрешаването на този проблем изисква промени в социалния пакет за военнослужещите, възможности за кадровото им развитие, увеличение на заплащането, обясни Запрянов.

Зам.-министърът коментира още, че до края на ноември ще бъде представена преработената програма за инвестиции в отбраната. По думите му в нея ще има преподреждане на приоритетите, като под внимание ще се вземат предложенията на командирите на видовете въоръжени сили и на началника на отбраната. Очакванията на Запрянов са обхватът на програмата да остане същият, само проектите да бъдат преподредени като приоритетност.