Строежи на брега на морето има и по Северното крайбрежие. Курортът "Св. Св. Константин и Елена" е превърнат в строителна площадка, показват клипове в социалните мрежи.

Един от тях е на Боян Георгиев, който често се разхожда в курорта, води и децата си. На метри от морето вижда багерите в действие.

"Беше покъртително, защото там не намерих обичайната гледка от заливи, красива природа, видях само строежи... Адски много съжалих, тъй като това е едно плажче, на което аз съм пораснал, там беше офицерски плаж, имаше басейн с минерални извори", каза Георгиев пред bTV.

Строежът на плажа ще бъде двуетажна сграда, в която ще бъдат разположени няколко апартамента, студия, басейн и ресторант към съществуващия 5-звезден хотел.

Проверка на NOVA показва, че се изграждат общо два нови хотела и търговски център, които трябва да бъдат готови съответно до средата на 2019 г. година и през 2021 г. - за втория хотел.  От управата на курорта обосновават строежите с идеята за развитие на комплекса като целогодишна морска и спа дестинация.

Строителните разрешения са издадени от Община Варна. Проектите са съгласувани с екологичното законодателство, увериха и от РИОСВ - Варна.

"От МРРБ е одобрен подробният устройствен план, тъй като курортният комплекс е с национално значение и редът на закона е такъв. Намира се в зона А по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, проектът е съобразен с допустимите нормативи за застрояване в тази устройствена зона", каза главният архитект на Община Варна Виктор Бузев.

От Националния строителен контрол обявиха, че започват проверка на обектите.

Миналата седмица ДНСК спря три строежа по Южното Черноморие - на къмпинг "Арапя", северно от Царево, на плажа "Алепу" и на къмпинг "Градина" до Созопол, и обяви, че започва проверка на документацията от строителния контрол.

Междувременно природозащитници подготвят пореден протест пред Министерския съвет тази вечер от 18.30 часа срещу застрояването на Черноморието. Екоактивистите искат да се наложи строга забрана на строителството върху защитени зони. Настояват и за спиране на всички строежи и проекти по Черноморието и в планините, които по думите им често се одобряват извън закона.