Становище на Регионалната дирекция за строителен контрол (РДНСК), потвърдено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) сочи, че крайбрежната алея (Алея първа) във Варна е със статут на улица. Това съобщи областният управител Марио Смърков на пресконференция. Той уточни, че това е потвърдено с документи, в които се посочват параметрите на транспортната инфраструктура, включително на положената настилка. По тази причина следва алеята да бъде отговорност на кмета на Община Варна, посочи той.

Областният управител е издал заповед днес, с която уведомява кмета за новопостъпилите данни. С нея практически се отменя заповедта на предшественика му Благомир Коцев от 8 юли 2022 г., с която бе създадена временна организация на движение, ограничаваща достъпа на моторни превозни средства по алеята. Смърков подчерта, че с днешния му акт не се въвежда отново автомобилен трафик в зоната от Рибарски плаж до спирка "Студентска", която е публична държавна собственост, а се прехвърля отговорността за управлението на Община Варна.

По думите му следва настоящата организация на движение на алеята да се запази до издаване на акт от страна на градоначалника.

Областният управител съобщи още, че е уведомил за становището на РДНСК главния архитект още когато го е получил през октомври 2022 г., след което е поискал потвърждение и от МРРБ, тъй като при предишно обсъждане на статута на алеята, през март 2022 г., тогавашният министър Гроздан Караджов е изпратил писмо, в което посочва, че крайбрежната дамба не е проектирана за пътно трасе.