След 9-месечно задържане в пристанището в Мариупол, Украйна, корабът "Царевна", акостира във Варна.

Пред медиите капитанът му Павел Павлов разказа, че трудно може да опише преживяното. "Ситуацията беше като на война, което трудно може някой да си го представи, ако не го е преживял. Това са екстремни изживявания, против всякакви човешки разбирания", каза Павлов. Той уточни, че е невъзможно да се обясни как се чувстват хората, когато на 20 метра от тях падат бомби и се чуват непрекъснато престрелки на територията на пристанището. Капитанът допълни, че по кораба има пробойни от изстрели, които не са се отразили на плавателната му способност. По време на престрелките екипажът на "Царевна" се е криел в машинното отделение.

Комуникация с офиса във Варна имахме непрекъснато, допълни Павлов. По думите му българите не са имали проблеми с украинските или руските власти. Те са имали връзка и с другите кораби в пристанището, при нужда взаимно са си помагали.

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

През април 14 души от екипажа бяха евакуирани. На борда на "Царевна" остана капитанът Павел Павлов, двама български и двама украински моряци. По-късно екипажът беше попълнен с още украински моряци.

Снимка: Булфото

Корабът отплава от Мариупол на 10 ноември, но пристига във Варна едва днес, тъй като 4 дни изчакваше да мине Керченския проток.

"Царевна" влиза на ремонт, допълни Николай Стефанов, управител на фирма "Овърсийз Меритайм". По думите му корабът ще продължи да плава, но ще бъде сменен регионът му на работа. Стефанов допълни, че все още не се знае колко време ще продължи ремонтът, но ще бъде извършен във Варна.

Снимка: "Булфото"

Представителят на корабособственика Даниел Стефанов благодари на екипажа за проявеното мъжество при справяне с много трудно ситуация. Той изрази радостта си, че всички са живи и здрави. "Загубите за компанията тепърва ще ги изчисляваме, но това са пари - те се печелят и се губят, важното е, че няма човешки жертви, няма ранени", каза Стефанов. Той уточни, че на украинските моряци, които бяха на борда при прибирането на "Царевна", във Варна ще им бъде предложена работа в компанията, те ще решат дали ще приемат.

Стефанов припомни още, че коридорът за успешното извеждане на кораба от Украйна бе организиран и с усилията на дипломатите от българското външно министерство.

Снимка: Булфото