Българският кораб "Царевна" завършва техническата си подготовка и оформя документацията си за напускане на пристанището в Мариупол, заяви командирът на военноморската база в Новоросийск контраадмирал Виктор Кочемазов, цитиран от ТАСС.

Първият плавателен съд, който напуска пристанището, ще бъде турският кораб "Азов конкорд". "Работи се за това в най-скоро време от пристанището да излезе и корабът "Царевна", съобщи БТА.

"Завършва работата по техническата му готовност, събирането на екипажа и всички процедури по оформяне на митническите документи за граничен контрол", каза Кочемазов в отговор на въпрос на кореспондент на ТАСС.

По-рано началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация Михаил Мизинцев съобщи, че на пристанището в Мариупол са останали шест чуждестранни плавателни съда: "Царевна" (България), "Азбург" (Доминиканската република), "Смарта" (Либерия), "Блу стар" (Панама), "Азов конкорд" (Турция), "Лейди Августа" (Ямайка).

Плавателните съдове, които напускат пристанището в Мариупол по отворения хуманитарен коридор, ще бъдат съпровождани от военни кораби на Военноморския флот на Русия и на граничната охрана на Федералната служба за сигурност, каза още Кочемазов.

Корабът напуска порта без товар, след като прекара там близо 4 месеца - от първите дни на войната. На борда му останаха петима души от екипажа, след като други 15 бяха евакуирани и прибрани в България.

В края на май Русия призова страната ни да си изтегли плавателния съд, а дни преди това лидерът на непризнатата Донецка народна република Денис Пушилин предупреди, че всички чуждестранни плавателни съдове в Мариупол ще бъдат конфискувани в полза на държавата. До това обаче не се стигна.