Екипажът на научноизследователския кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) се завръща от 32-рата българска полярна експедиция у дома в много добро състояние, каза днес пред журналисти капитанът му Николай Данаилов. Плавателният съд акостира на Морска гара във Варна и бе официално посрещнат от началника на Висшето военноморско училище флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, началника на щаба на Военноморските сили капитан първи ранг Ваньо Мусински, областния управител Андрияна Андреева, кмета Благомир Коцев. Сред участниците в церемонията бе и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

ВИЖТЕ СНИМКИ >>>

Корабът също е в много добро състояние и има нужда само от леки ремонти, които ще бъдат изпълнени в местен завод, допълни капитан Данаилов.

По време на 32-рата българска полярна експедиция научноизследователският кораб "Св. св. Кирил и Методий" (НИК 421) е проплавал 20 054 морски мили. Пътешествието е продължило точно 149 денонощия, по-продължително с около 30 дни в сравнение с предходното.Работата в оперативната зона под 55-ия паралел също бе по-дълга, но най-важното е, че транспортирахме и разтоварихме изцяло самостоятелно на необорудван бряг материалите за новата научна лаборатория на българската база на остров Ливингстън, посочи капитанът, цитиран от БТА.

Снимка: Bulphoto

Той разказа, че по време на плаването са се сблъсквали и с лоши метеорологични условия. Лошо време корабът е преживял при преминаването на пролива Дрейк, както и в залива Баия гранде в териториалните води на Аржентина. На връщане, около остров Сицилия, също имаше проблеми, но екипажът се справи адекватно, обясни още Данаилов и подчерта, че бурята в Средиземно море е помогнала да се калят 24-мата курсанти, карали стаж на борд.

Командирът на НИК 421 кап.II ранг Николай Данаилов

Снимка: Bulphoto

На въпрос дали е готов за 33-тата полярна експедиция капитан Данаилов даде категоричен утвърдителен отговор, като посочи че за целта ръководството трябва да му гласува доверие. Той допълни, че няма член на екипажа, който също да не е готов да отплава отново за Ледения континент.

32-рата българска полярна експедиция се завърна у дома

Снимка: Bulphoto

32-ата българска антарктическа експедиция до полярната база "Св. Климент Охридски" на остров Ливингстън започна на 8 ноември 2023 г. Тогава корабът отплава от Варна, натоварен със 70 тона материали за построяването на новата научна лаборатория в близост до българската база.

Снимка: Bulphoto

Екипажът на кораба убедително преизпълни поставените му задачи, каза началникът на Военноморското училище във Варна флотилен адмирал проф. Боян Медникаров пред БТА.

Началникът на ВВМУ флотилен адмирал проф. Боян Медникаров, областният управител на Варна Андрияна Андреева и генералният директор на БТА Кирил Вълчев

Снимка: БТА

Той припомни, че при настоящото си плаване корабът достави конструкцията на новата научноизследователска лаборатория на остров Ливингстън за българските учени. Благодарение на синергията в действията на логистиците, строителите и екипажа на "Св. св.Кирил и Методий" днес вече имаме уникална по своите размери и конструкция лаборатория, посочи Медникаров. И подчерта, че българската експедиция е осигурила и логистиката за три испански бази.

Снимка: БТА

Корабът завърши и екооперацията по почистването на залива на острова, като така българите спазваме най-високите стандарти в контекста на Антрактическия договор, каза още Медникаров. Той припомни още, че по време на плаването си българският плавателен съд оказа помощ и на бедстваща яхта под канадски флаг.

Снимка: Bulphoto

По време на 32-а експедиция от борда на кораба се проведоха 4 научноизследователски проекта с висока ефективност, допълни още Медникаров. Той припомни, че след като български изследователи намериха на брега останките от катастрофирал самолет, благодарение на адекватната реакция на командира на кораба и на екипажа те са събрани и класифицирани, за което са уведомени властите на Чили и Аржентина.

Снимка: Bulphoto

"Организирахме церемония за отдаване на почит към загиналите, това предизвика изключително позитивни реакции в аржентинското общество, получихме и благодарности от президента и министъра на отбраната на Аржентина", допълни Медникаров. По думите му това плаване е станало част и от българската военноморска дипломация, защото за пръв път наш военен кораб е посетил Бразилия.

Снимка: Bulphoto

"Св. св. Кирил и Методий" показа, че България има капацитет да извършва ефективни научни изследвания в зона Антарктика, всички проекти бяха изпълнени, като извън контекста на поставените задачи направихме и осигуряване на една испанска географска експедиция, обобщи Медникаров.

Посрещане на 32-рата българска полярна експедиция

Снимка: Bulphoto

През 2021 г. Висшето военноморско училище във Варна придоби плавателния съд заедно с Българския антарктически институт и Софийския университет "Св. Климент Охридски". Основната цел бе корабът да осигурява транспорта за българските полярни мисии до Антарктида и да участва в научноизследователските дейности по Националната програма за полярни изследвания.

Снимка: БТА

Корабът получи своето име на 27 юли 2021 г. Негова кръстница стана номинираната за "Оскар" българска актриса Мария Бакалова. Тогава бе издигнат военноморският флаг, с което научноизследователският плавателен съд получи бордови номер 421.