На Северното ни Черноморие хотелите, които отвориха за Великден, са препълнени основно с румънски туристи.

Има ръст на цените на хотелиерските услуги, средно 10-12%. Това заяви Велина Гюмова, старши мениджър продажби в кк "Албена" в ефира на NOVA NEWS.

"Можем да отчетем по-добра заетост. За пръв път има три петзвездни хотели, които работиха за Великден. Цените варираха от 280-300 лева нощувка за двама възрастни с дете до 450 лева на семейство в зависимост от предлагания пакет", обясни тя.

В курорта ще бъдат организирани няколко тематични събития, като Салса фестивал, например. Очакват гости от Полша, Чехия, Скандинавските страни. Традиционно идват туристи от Румъния, Австрия, уточни представителят на хотелиерския бранш.

Предварителните данни на Института за оценки и анализи в туризма показват, че България е била най-предпочитана дестинация за румънците и гърците. У нас са дошли и много туристи от Сърбия, Турция, Великобритания, както и Северна Македония. Общо 70 000 чужденци са почивали по родните курорти през празничните дни.

Най-предпочитаните дестинации у нас са ски курортите Банско и Пампорово, "Св. св. Константин и Елена" на северното ни Черноморие, следвани от СПА столицата Велинград, както и от Боровец. Общо за празниците Институтът за оценки и анализи в туризма отчита 325 000 пътувания на българи. Мнозинството от тях са у нас - 260 000, а 75 000 са отишли зад граница.

Около 100 млн. лв. е оборотът в туризма по Великден. Средно по 380 лв. се харчат на ден от един човек в България и по 425 лв. - в чужбина.