Това лято около 80 робота ще бъдат част от обслужващия персонал в заведенията по Северното черноморие у нас.

"Става дума за роботи-келнери, които говорят на български, вземат поръчки, сервират. Такива през сезона ще има в Балчик, Кранево и другаде", съобщи председателят на Браншовата асоциация на хотелиерите и ресторантьорите в Североизточна България Димитър Димитров, цитиран от "24 часа".

Причината - летният сезон по Северното черноморие започва между 1 и 15 юни, а проблемът с недостига на работна ръка остава.

"Тук трябва да подчертая, че това се отнася до всички професии в бранша - от общи работници, камериери, до готвачи и т.н.. Проблемът се усложни още повече през двете години на пандемия, в които браншовиците работиха само 5-6 месеца от общо 24. В търсене на препитание и по-добри условия голяма част от обслужващия персонал се преквалифицира или напусна страната, ориентирайки се към чужди пазари на труда", обясни Димитров.

Към момента необходимите работници в региона са около 560, но преди десет дни бяха 1600.

"В много от обектите очакват работници от чужбина - от Киргизстан, Украйна. Проблемът е, че те получават визи за три месеца, няма време за обучение. Алармирали сме Министерството на туризма, имам информация, че се работи по проблема - визите да са поне за 5 месеца", добави Димитров.

От бранша разчитат и на ученици, които завършват професионалната гимназия по туризъм в Добрич, но голяма част от тях продължават своето образование и на местния пазар остават около 20% от тях, което е крайно недостатъчно.

Работните заплати в бранша са различни и зависят от заеманата позиция, коментира още браншовикът. Трудовото възнаграждение за миячи, чистачи и друг нискоквалифициран персонал е около 1200 -1300 лева брутно заплащане и стига до 3000 и повече за шеф-готвачи и други позиции. Има и добавки за транспорт и храна.

Очакваните чуждестранни туристи по Северното черноморие през идващия сезон са традиционно от Румъния, Германия, Полша - има толям ръст, Чехия, други европейски страни, както и Турция.

"Записванията за България в района на Констанца-Тулча, Румъния, вървят усилено. В този район живеят над 4,5 млн. души. Румънските туристи предпочитат да идват в България с уикенд-пакети - за по 3-4 дни", каза Димитров, който беше на посещение в е тази част на Румъния за срещи с туроператори и турагенти.