Кметът на Варна Иван Портних беше призован днес в следствения отдел на Окръжна прокуратура - Варна.

Срещу него има повдигнато обвинение за замърсяването на Варненското езеро с над 3 млн. куб.м фекални води, което стана през 2019-та година. Тогава беше спукана тръбата за отпадни води, която минава по дъното на езерото. Година по-късно тръбопроводът отново аварира. След отстраняването на аварията тръбата все още не е вкопана под дъното, какъвто е първоначалният проект.

Портних трябваше да се яви за разпит в 10 ч., но закъсня с 30 минути, като пристигна с автомобил, който шофираше сам. На излизане от разпита той отказа да коментира детайли от разследването.

Проверка на "Дневник" показва, че работата по досъдебното производство, по което Иван Портних бе призован да даде показания като обвиняем днес, внезапно е спряла през пролетта на миналата година малко преди да приключи с обвинителен акт. В същото време няма данни производството да е било прекратявано.

Новината за подновяването на работата по делото и повторното призоваване на Портних като обвиняем беше съобщена на 31 май т.г. от Красимир Конов, окръжен прокурор на Варна, но подробности за досъдебното производство, по което кметът на Варна днес даде показания, не бяха съобщени.

Преди година обаче зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров съобщи, че Портних ще бъде разпитан като обвиняем по казуса със замърсяването на Варненското езеро с фекални води. Според съобщените тогава подробности обвинението срещу него е по чл. 352, ал. 1 от Наказателния кодекс за това, че е допуснал да се замърсят териториалните или вътрешните морски води и с това ги е направил опасни за хората. Предвиденото наказание за такъв вид престъпление е лишаване от свобода от една до пет години и глоба от 5 хил. до 30 хил. лв.