С близо 10% се е увеличил броят на новорегистрираните пациенти с онкологични заболявания във Варненска и Добричка област през изминалата година. Това показват данните на Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна. Лечебното заведение, което обслужва пациенти от цяла Североизточна България, вече разполага с обновена база, която отговаря на най-високите европейски изисквания. 

Тревожно увеличение на пациентите със злокачествени заболявания отчитат специалистите у нас. С колко точно обаче - не се знае, тъй като към момента Националният раков регистър у нас на практика не функционира.

"Малко е мъглява обстановката по отношение на раковия регистър. Ние продължаваме да поддържаме такъв регистър при нас, докато в други болници такъв не се поддържа и тези цифри наистина са малко относителни. Правим това, което можем и което е по силите ни, поддържаме цяло звено в болницата, което се занимава с това, без да получаваме абсолютно нищо насреща", каза за БНТ проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ - Варна. 

През последните години най-много се е увеличил броят на пациентите с рак на кожата, съобщи проф. Кобаков. Преди години той се е срещал сравнително рядко, днес е сред най-честите злокачествени заболявания. Нарастват и случаите на рак на гърдата при жените, на простатата при мъжете, както и колоректалният карцином. Според проф. Кобаков, това се дължи най-вече на по-голямата продължителност на живота. "Колкото по-възрастен е един човек, толкова по-голяма е възможността да развие рак. Особено кожните карциноми. Те са почти неминуеми с възрастта", обясни проф. Кобаков. 

Въпреки че липсва точна статистика, проф. Кобаков е категоричен, че зачестяват онкологичните заболявания при младите хора. "50, 60-годишни за мен не са възрастни хора. Това са хора в разцвета на живота и биха могли да продължат един нормален, комфортен, качествен живот. Основните неща, които са необходими за лечението на пациентите, като цялостно обгрижване с всички мултидисциплинарни подходи, които са необходими при лечението на такива пациенти, тук ги имаме", каза проф. Георги Кобаков.

Доскоро един от най-сериозните проблеми пред онкологията в България беше отливът на млади специалисти към болниците в чужбина. Днес много от тях избират да останат в страната. Д-р Моника Занева е сред най-младите лекари в онкологичната болница във Варна. Казва, че работата й на онкохирург не е лека, но я мотивира любовта към професията и призванието да помага на хората. 

"Когато пациентът ти каже "благодаря" и знаеш, че си свършил работата си с желание и си помогнал на този човек - това е най-хубавото чувство, което можеш да усетиш в себе си. Онкологичните заболявания са бичът на нашето време и тепърва има още много неща, които да се преоткриват в лечението и в диагностиката", обобщи д-р Занева - хирург в СБАЛОЗ - Варна.

Според проф. Кобаков все още липсва адекватно финансиране на онкологичните здравни заведения у нас, въпреки че вече се правят стъпки в правилната посока.

"Онкозаболяванията и обгрижването на тези пациенти трябва да бъде държавна политика. Това са много тежки заболявания, много трудоемки и финансоемки. Много финанси се хвърлят за лечението на такива пациенти. Но мисля, че си струва. Струва си, когато видиш светлината в очите на такъв пациент, когото изписваш и смяташ, че е вече здрав", заяви проф. Георги Кобаков - управител на СБАЛОЗ - Варна.

Специализираната болница за активно лечение на онкологични заболявания във Варна вече посреща своите пациенти в обновена сграда. Тя разполага с модерен лекарски кабинет, зала за обучение на специализанти, нова чакалня и регистратура, а специализирана платформа осигурява по-лесен достъп на хората с увреждания.