Окръжната прокуратура в Добрич се самосезира по публикации в медиите, касаещи потенциално унищожаване на пясъчни дюни в курортния комплекс "Албена".

Проверката има за цел да се установи има ли данни за евентуално извършено престъпление по чл. 278в, ал. 1 от НК, който гласи, че противозаконното унищожение или повреждане на защитена територия или местообитание - предмет на опазване в защитена зона, се наказва с "лишаване от свобода" до три години или "пробация", както и с "глоба" от две хиляди до десет хиляди лева.

Областна дирекция на МВР в Добрич трябва да изясни всички факти и обстоятелства около изложеното в публикациите твърдение за "унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море" и е част от резервата "Балтата".

Резултатите от проверката ще бъдат предоставени на медиите и обществеността след нейното приключване.

До проверката се стигна след сигнал на зрител на БНТ за унищожени над 800 метра дюни и умишлено изместване на устието на река Батова, която се влива в Черно море.

Теодор Петков посещава плаж "Батовски" в курорта "Албена" от години. Разхождайки се там, установил, че устието на реката е разширено, като навсякъде по пясъка имало следи от багер. Според него са унищожени и част от дюните в защитената местност. По думите му това е станало с багер на курорта "Албена".

От ръководството на курорта "Албена" твърдят, че изместването на устието е естествен процес, а разливането на реката по плажа причинява щети - брегът е подкопан, водата е отнела над 6000 кв. метра от плажа, унищожила е и част от дюните. От комплекса много пъти сигнализирали институциите за проблема. Теодор Петков е категоричен, че устието на реката е разширено с багер.

Теодор Петков, като редовен посетител на плажа, има наблюдения и твърди, че на мястото на старото устие сега има нов плаж, който преди не е съществувал.

"Това не се е случвало досега никога. Само този сезон е това. Най-вероятно целта им е да си увеличат плажната ивица", казва той.

От ръководството на курорта "Албена" обаче са категорични, че това няма да спаси дюните от разлива на река Батова, защото е природен процес. Решението е изцяло в компетенциите на държавата, твърдят от комплекса.