Нови правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите е възможно да бъдат въведени съвсем скоро. Те са разписани в обявената от служебния кабинет проект на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временното им разполагане.

Според текста общините трябва да обявят регистър на местата за временно разполагане към своята територия. Те няма да се категоризират като къмпинги по смисъла на Закона за туризма, но едновременно с това ще трябва да имат осигурени транспортен достъп, охрана, преносими химически тоалетни и сметоизвозване.

"Това е просто една забрана, на която й е сбъркано името. Защото тя йезуитски казва: вие може да ходите където искате, стига да сте високи 2 метра и 30 сантиметра минимум, по-ниските не може. Тя създава нелогични, изключително ограничителни и административно утежняващи правила, които са непосилни за никой къмпингар, за да се случат", коментира в предаването "Новият ден" на Радио Варна адвокат Дончо Бораджиев от Сдружение "Да спасим Корал" и инициативата "Да спасим Карадере".

Най-вероятно ще има протести на свободно къмпингуващи срещу проекта на Наредбата, станя ясно от думите на адвокат Дончо Бораджиев от Сдружение "Да спасим Корал".

"Сред къмпингарите има и нарушители, но законът за движение по пътищата нарушава ли се ежедневно - ние не забраняваме движението по пътищата, а архитектите в големите градове допускат ли застрояване без паркоместа, и въобще задъниха ли градовете строителство, но не сме спрели строителството?", попита риторично адвокатът.

"Къмпингуващите са готови да плащат такси на общините, но единственото, което искаме е на местата, където се вижда, че има интерес хората да ходят да се сложи контейнер", отбеляза активистът на Сдружение "Да спасим Корал" .

"В момента в общността на къмпингуващите се обсъжда изготвянето на Национална стратегия за къмпингуването в България и една от идеите, макар и неокончателна, е да бъде на принципа на лова и риболова с билет", каза още Дончо Бораджиев.

С проектонаредбата се определят както допустимите места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, така и правилата за устройването им, ползването им и престоя в тях, съгласно изискванията на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие.

"Ще пишем становище и ще използваме всички законови мерки да участваме в едно обществено обсъждане, но въпреки уважението към правото, считам, че тук правни аргументи са излишни. Ние трябва просто да излезем на протест и да кажем, че така не може да бъде! Не може да да оправяме покрив на сграда без основи. Тази наредба е едно недоносче, толкова забраняваща и утежняваща", допълни Бораджиев.

Проектът на наредбата може да бъде намерен в интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и в Портала за обществени консултации.