Кметът на Варна Иван Портних обяви, че са в ход "политическа манипулация и активно мероприятие", насочени срещу него преди местните избори. Портних дори прогнозира, че ще бъде арестуван преди вота през октомври.

Варненският кмет визира разследването на Европейската прокуратура за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" в квартал "Аспарухово" и най-вече изборът Йоан Каратерзиян да е експерт по случая.

Аргументите на Иван Портних са, че Йоан Каратерзиян е активист на "Зеленото движение" и "дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, "Зелено движение".

Кметът на Варна съобщи, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая.

Портних обяви още, че има съмнения и за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева - европейски прокурор в Европейската прокуратура и пита:

"Извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193/2021 г. по описа на Европейската прокуратура? Ако е извършвала действия по разследването, на какво правно основание е ставало това? Свързана ли Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? Защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство № 119/2022 на Главна дирекция "Национална полиция", е назначен Йоан Каратерзиян - активист на "Зеленото движение", част от "Демократична България"? Доказателства за връзките му с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалния сайт на ДБ, където има видеа с политически брифинги, в които Йоан Каратерзиян участва лично. През 2019 година той дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, "Зелено движение"."

Йоан Каратерзиян е геодезист, бил е председател на Камарата на геодезистите в България, не е участвал като кандидат в кметски избори.

БНТ се свърза с него по телефона. Каратерзиян беше изненадан от оповестяването на факта, че той е експертът, който работи за европрокуратурата и предположи, че целта е дискредитирането му като вещо лице.

Той заяви, че не може да коментира, но подчерта, че работата му е единствено да събере фактите по проблемите на рибарското пристанище, което той прави в момента в София. Искане за достъп до документи и информация вече е подадено и в Община Варна.