Тази вечер от Варна тръгва плаващ кран с осигуряващ буксир към заседналия край Камен бряг товарен кораб, съобщиха от "Морска администрация". Очаква се утре сутрин работата да започне.

Здравословното състояние на 9-членния екипаж е добро. Към момента няма опасност от разлив на гориво. Товарът на кораба е растителна тор. Дори и да попадне в морето, няма да представлява опасност. Евентуално може да предизвика по-буен растеж на водораслите, обясниха от "Морска администрация", цитирани от bTV.

Направено е обследване на дъното за дълбочините, които да позволят подхождането на плаващия кран със съответната кофа за изгребване на товара. Към мястото пътува и кораб, в който той да бъде прехвърлен.

За да се осигури безопасността на кораба, ще се предприемат мерки за връзването му за близките брегови скали. С помощта на лодка ще бъдат подадени въжета към брега, за да може при евентуално усилване на вятъра или при освобождаването на товара, той да бъде удържан и изтеглен безопасно.

Операцията може да продължи два-три дни, но не се изключва и да отнеме повече време заради очакваното влошаване на времето в края на тази седмица и началото на другата. Затова и действията трябва да са максимално бързи.