В Европейския парламент на първо четене е одобрена идеята за изграждането на плавателен канал Русе - Варна като удължаване на международния транспортен коридор Рейн-Дунав. Това съобщиха днес във Варна евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков и Емил Радев, които заедно с кмета Иван Портних, дадоха пресконференция в пресклуба на БТА в крайморския град.

Проектът за изграждане на 197-километров плавателен канал е заложен в законодателен регламент, който трябва да получи одобрението на държавите-членки от ЕС и да се гласува на второ четене, което би следвало да се случи до Коледа, обясни Новаков. Той подчерта, че сега България трябва да се застъпи за проекта, да активира дипломатическия си корпус и да го защити пред останалите страни от ЕС.

За представянето на идеята евродепутатите са ползвали готова разработка, която е направена преди години. Новаков уточни, че каналът трябва да е готов до 2040 година, като това ще се случи чрез европейско съфинансиране. Проектът включва изграждане на портове по цялото трасе - от Русе, през Разград, Търговище, Провадия, Девня до Варна. За изграждането на канала ще се ползват поречията на реките Русенски лом и Бели лом, язовир "Съединение" също попада в част от трасето.

С реализацията на проекта ще се подобри транспортната свързаност между Атлантическия океан, Северно и Черно море, допълни Емил Радев. Той припомни, че това е един от най-стратегическите приоритети за ЕС, а с изграждане на канала Варна ще стане с още по-важно значение като вход на външната граница на ЕС. Водният транспорт е един от най-сигурните и екологични видове, освен това е евтин, припомни евродепутатът.

Идеята за връзка Русе-Варна датира още от времето на Османската империя, през годините периодично е излизала на дневен ред, после е замирала, сега трябва да използваме уникалния шанс и да я реализираме с европейско финансиране, каза още Радев. Двамата евродепутати коментираха, че изпълнението на проекта е от национален интерес и поради тази причина те са получили подкрепа и от българските си колеги от другите политически семейства.

Кметът Иван Портних изрази позиция, че изграждането на канала би била революционна крачка за нашата страна. Това е шанс, който България не бива да изпуска, посочи той. И допълни, че когато има визия, нещата се случват. Като доказателство за това той посочи оборудването на първия роден военен научноизследователски кораб "Св.св. Кирил и Методий", който днес са завърна от експедицията си до Антарктида.