Регистриран е първият случай на морбили във Варна, съобщи пред БТА д-р Янка Драганова, началник на дирекция "Надзор на заразните болести" в РЗИ в крайморския град.

Заболялата е 40-годишна жена, която е настанена в инфекциозна клиника. За момента няма усложнения на състоянието й.

Има две възможности жената да се е заразила, обясни д-р Драганова. По думите й единият вариант е това да е станало, докато е била на ски почивка в Добринище. Драганова уточни, че вече са информирани лекарите от РЗИ-Благоевград, които трябва да изследват хората, които са били в контакт с варненката.

Медиците от крайморския град проследяват и другата възможност за заразяването на жената и са изпратили в лаборатория в София проби, взети от приятеля й, който пък наскоро се е завърнал от Украйна.

Както е известно, огнището на опасната шарка у нас е именно в Благоевградско, а в Украйна има епидемия със застрашителни размери. Само за януари в страната са се разболели над 15 000 деца.

Единственото сигурно средство за предпазване от морбили е поставянето на ваксина, припомни Драганова. Тя призова родителите да обърнат внимание на имунизационния статус на децата си и ако е необходимо, да ги ваксинират или реваксинират. Хората над 18 г., който не са наясно със своя имунизационен статус, могат да си направят изследване за титър на антителата срещу морбили.