Проектът за модернизация на Делфинариума във Варна бе представен днес пред обществеността в крайморския град.

Управителят му Ивелин Симеонов обясни, че изпълнението на програмата ще подобри условията за живот на морските бозайници и ще има позитивен ефект върху туризма в града.

Идеята е да бъде изграден нов външен басейн в съседство с настоящата сграда, без високо строителство или някакви вреди за Морската градина, обясни Симеонов, цитиран от БТА.

Според него новото съоръжение ще отговаря на съвременните европейски стандарти. Освен външен басейн, ще има и два закрити, като по-малкият ще се ползва като карантинен, а в големия ще живеят делфините, когато времето е студено.

В настоящата сграда ще започне развитие на нови дейности, основно образователни програми, допълни Симеонов. По думите му ще бъде предлагана и делфинотерапия за деца с аутизъм или церебрална парализа. Предвижда се и създаване на рехабилитационен център за спасяване на пострадали морски бозайници.

Делфинариумът във Варна е построен през 1984 година. В момента в него живеят пет делфина и три тюлена, единият от които бебе.

Архитектът на проекта Николай Куцаров допълни, че в новия басейн е планирана стъклена стена, която ще дава възможност на публиката да вижда шоуто и в подводната му част.