Около 200 рибари и хотелиери излязоха на протест във Варна срещу законопроекта за енергия от възобновяеми източници в морските пространства. Недоволството започна в 9.30 часа с автошествие по бул. "Княз Борис I" в района на Двореца на културата и спорта и хотел "Рослин Димят" и ще продължи около три часа.

"Не на перките", "Не убивайте риболова", "Оставка на Братоев, няма да се предадем" са част от лозунгите, издигнати от представители на туристическия бизнес и риболовната общност.

Пряка причина за недоволството става организирана от Центъра за изследване на демокрацията кръгла маса във Варна по въпроса за развитие на вятърни енергийни паркове в Черно море. Очакваше се това събитие да бъде проведено в понеделник в хотелски комплекс до ДКС.

"С тези действие на т.нар. Център за изследване на демокрацията се цели продължаване на лобисткото прокарване на Законопроекта. Ще покажем за пореден път, че българската морска общност и живеещите по Черноморието настояват за незабавното оттегляне на този законопроект. Изразявали сме нашите мотиви неведнъж! По този начин риболовният и туристическият бранш сме се обединили около идеята да се противопоставим и да не допуснем изграждането на такива паркове", заяви председателят на Риболовно сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев, цитиран от Радио Варна.кове", каза председателят на Сдружение "Черноморски изгрев" Емил Милев пред Радио Варна.

По думите му в последния момент кръглата маса, планирана да се проведе във варненския хотел, ще бъде онлайн.

"Няма да остане риболов в Черно море, за нас няма да остане туризъм, няма да остане и ресторантьорство в България", категоричен е Милев.

Той уточни, че от бранша биха подкрепили изграждането на ВЕИ само при две условия.

"Ако възобновяемите източници бъдат изградени след 100-метровата дълбочина, когато няма да пречи на риболова, и ако сервитутната зона не е повече от 1 миля широка. Но на картата, представена от Центъра за изследване на демокрацията, това са три зони много близо до брега - пред Шабла е 1 миля, пред Варна е 10 метра дълбочина или на 300 метра от брега", уточни Милев.

Протестът е свързан и с липсата на лодкостоянки и места за домуване на риболовни кораби във Варна, проблем, който не е решен от над 3 десетилетия.

Рибарите ще преминат през сградата на Община Варна, за да стигнат до пристанище "Карантината".

"Който иска да ни подкрепя, нека заповяда", каза още той в отговор на журналистически въпрос дали приемат подкрепата, заявена от някои политически партии, представители на които днес се включват в протеста.

Риболовните сдружения протестират и срещу "злоупотребата с власт от страна на общински служители спрямо техни представители" - " конкретно превишаване на правомощия и оказване на натиск върху рибарите".

Очакваме кметът да се самосезира и да вземе отношение, каза още Емил Милев.