Винени кристали отпреди 8000 години се пазят във Варненския археологически музей. Те са открити по най-старото злато, тъй като е имало обичай древните да пръскат покойниците с вино. Това означава, че най-старата напитка е в морската столица, а не както се твърдеше - в Грузия, където е открито вино на 7000 години, обясни в морската столица Виталий Меркушев - председател на борда на Черноморския форум за винопроизводство, цитиран от Дарик.

По времето на Живков България е била втора по износ и четвърта по производство на вино, а сега е на 22-ро място, добави той. Страната ни държи едва 1% от пазара, а средната цена на литър е едва 1 евро.

България е експортно ориентирана и изнася над 60% от произведеното вино, посочи Станимир Стоянов - председател на Съюза на енолозите у нас. Годишно производството достига 120 млн. литра. Основните пазари за износ са Полша, Чехия, Русия, Германия и САЩ.

Петият Черноморски форум на винопроизводството 2018 ще се проведе от 27 до 29 юни в курорта "Златни пясъци". Гостите ще могат да посетят изложението за вино и високоалкохолни напитки, произведени в Черноморския регион, Кавказ и на Балканите, а също така да вземат участие в мероприятията на голямото международно събитие.

На изложението ще могат да бъдат дегустирани вина от 20 страни от региона. Форумът се провежда под патронажа на Международната организация на лозарството и винопроизводството и с подкрепата на Министерството на селското стопанство на Руската Федерация и Съюза на енолозите в България.