Медицинският университет във Варна ще управлява болница "Света Марина" за следващите 5 години. За това официално вече е подписан договор, съобщават от здравното министерство.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев и ректорът на Медицински университет (МУ) "Проф. д-р Параскев Стоянов" проф. Валентин Игнатов подписаха документа.

Това стана възможно след решение на правителството от 20 октомври тази година, посочват от пресслужбата, цитирайки министър Меджидиев, който е на посещение във Варна. С решението се дава възможност за трайно взаимодействие между висшето учебно заведение и университетската болница, както и за гарантиране на качествено практическо обучение на студенти, докторанти и специализанти, допълва министър Меджидиев.

От 2018 г., когато с решение на Министерския съвет за първи път на университета са предоставени правата на едноличен собственик на капитала по управление на "Св. Марина" досега, са отчетени положителни резултати във всички направления. Оптимизирани са разходите и е подобрено финансовото състояние на лечебното заведение. Увеличени са трудовите възнаграждения, осигурена е възможност за инвестиране в материална база и специализирана апаратура. Разширени са възможностите за практическо обучение в базата на болницата. Отчетено е повишаване на мотивацията на преподавателския състав и стимулиране на развитието на медицинската наука.

"Предоставяме по-спокойни и добри условия за работа на лекарите и преподавателите, възможности за по-качествено обучение на докторантите и специализантите, а на пациентите - адекватна и навременна медицинска помощ. Това е модел, който трябва да продължава да се развива не само във Варна, а и в другите градове, които го позволяват", посочва проф. д-р Валентин Игнатов.