През тази година за първи път от много време няма да има посещения на круизни кораби във Варна, но за следващите две години вече има три резервации. Това съобщи днес директорът на пристанище "Варна изток" Любомир Добрев. Той, заедно с кмета Иван Портних, изпълнителния директор на пристанище "Варна" Петър Сеферов и председателя на Съвета на директорите на порта Димитър Атанасов участваха в среща с Айрам Диаз Пастор, президент на Асоциацията на средиземноморските пристанища за круизи.

Добрев уточни, че за 2019 година резервацията е една, а за 2020 година - две. Според него това е добър признак за завръщането на круизните кораби в Черноморския регион. Той изрази надежда през следващите години да се възстанови броят на традиционните посещения и дори да се увеличи в резултат на полаганите усилия.

Кметът Портних коментира, че големи европейски круизни компании проявяват интерес за включването на Черно море и в частност Варна в маршрутите им. Той обясни, че круизният туризъм е важен за града, тъй като е една от конкретните стъпки за реализация на каузата "Варна - дестинация за четири сезона".

Айрам Диаз Пастор добави, че миналата седмица в Малта е подписан план за промотиране на черноморските пристанища Варна, Бургас, Констанца и Одеса за посещения от круизни кораби. Той посочи също, че круизните компании имат заявен интерес към черноморските дестинации.

Круизната индустрия преживява златна ера, а през следващите години се очаква да бъдат построени 109 нови кораба, обяви Айрам Пастор. В момента MedCruise има 72-ма члена, представляващи повече от 100 пристанища около Средиземноморския регион, включително Черно море, Червено море и Атлантическия океан, плюс 32 асоциирани членове, представляващи други сдружения, туристически бордове, корабни и пристанищни агенти. Асоциацията отчита над 26 млн. круизни пасажери.

Членовете от Черноморския регион са Варна, Бургас, Констанца, Одеса, Истанбул и Трабзон, като всичките имат необходимата инфраструктура да посрещат пасажерски кораби, добави Пастор. По думите му регионът има много предимства, тъй като включва не само европейски маршрути.

"Щастлив съм да видя доброто сътрудничеството между пристанището и Община Варна. Това е отлична възможност да се рекламира Варна по цял свят. В нашата асоциация смятаме, че в Черно море пристанищата и градовете имат готовност да посрещнат новите кораби", каза още Аймар Диаз Пастор.

По време на срещата кметът Иван Портних запозна госта си с проектите за новия облик на района около Морска гара и за пешеходния ринг. Тази година за първи път Варна няма да бъде посетена от нито един круизен кораб. За следващия сезон обаче вече има една резервация, а за 2020 г. те са два. Това е добър признак за завръщането на компаниите, каза директорът на пристанище Варна Изток Любомир Добрев.